Våga flytta på dig om det inte funkar, råd från Ann-Marie Lundmark

Publicerad: 2 jan, 2024

I en exklusiv intervju med Ann-Marie Lundmark, VD och ägare till iFACTS AB i Malmö, tar vi del av hennes professionella resa från reklambyråvärlden till mjukvaruutveckling. Ann-Marie, som också är aktiv i styrelsearbete och ledamot i Koch Ljungberg resebolag, delar med sig av sina erfarenheter från FEWs ledarprogram och ger värdefulla insikter om ledarskap och karriärutveckling. Här avslöjar hon sitt ledarskapsmotto och ger konkreta råd till unga kvinnor på karriärens början.

FEW Alumni är ett nätverk som består av 200 medlemmar, varav 125 är kvinnor som sedan uppstarten 2006 fram till nu, deltagit i något av våra 11 ledarprogram ”FEW – For Executive Women”. Övriga 75 är mentorer som följt oss på resan, såväl kvinnor som män.

Vem är du?
Ann-Marie Lundmark, VD och ägare till iFACTS AB i Malmö. Gift med Per, två vuxna söner, bor sedan många år tillbaka i Bjärred, på cykelavstånd från Malmö. På sommaren bor vi på Ven.

Berätta kort om din professionella resa!
Jag tog över som VD på iFACTS 2010 efter 15 år på reklambyrå, först McCann i Malmö och sedan Hilanders. Arbetade mycket med framför allt snabbrörliga konsumentvaror. Bytet till VD inom mjukvaruutveckling av ledningssystem för governance, risk och försäkring har varit en spännande resa, där jag haft stor nytta av mina erfarenheter från strategi och affärsutveckling med flera stora organisationer inom såväl privat som offentlig sektor.

Vad har FEWs ledarprogram betytt för dig?
Under FEW-programmet 2007-2008 prioriterade jag verkligen att vara på allt. Den kompetenta gruppen fick en djup och bra relation. Det är ett väldigt bra nätverk för både professionella och personliga reflektioner. Efter programmet har hela FEW-nätverket och Trusts kompetenta medarbetare varit viktiga bollplank vid flera tillfällen.

Mitt intresse för aktivt styrelsearbete väcktes. Idag är jag aktiv i vår styrelse samt som ledamot i Koch Ljungberg resebolag. Styrelsearbete kan vara en intressant ny väg efter den operativa karriären.

Vad utmärker dig som ledare?
Resultatinriktad, engagerad och inbjudande. Jag ställer höga krav på mig själv och mitt team. Jag är fokuserad på att få människor att fungera tillsammans och lyhörd för omgivningens behov.

Hur skapar du värde i din organisation?
Genom att jag är drivande i många kundrelationer och att få teamet att utveckla vår produkt och erbjudande. Men även genom att vara förändringsbenägen och snabb att testa nya arbetssätt.

Vilket tips vill du ge till unga kvinnor som är i början av sin karriär?
Hitta en bra chef i en organisation där du får chans att utvecklas. Våga flytta på dig om det inte funkar – finns alltid ett nytt spännande uppdrag runt hörnet.

Ha kul! Och strunta i det dåliga samvetet. Bara du vet vad som är bäst för dig och din familj.

Har du någon förebild? Vem och varför?
Min första riktiga chef på Unilever, Gudrun Lindblom, som lärde mig att det är ok att inte vara älskad av alla, och om/när man får mycket gjort – så är det nästan oundvikligt att inte vara poppis överallt.

Har du något levnadsmotto?
Viktigt att ha kul – trivas med människorna runt omkring mig.

Hur arbetar du med din egen hållbarhet?
Jag är aktiv och tränar mycket, njuter av naturen. Träffar min familj och mina nära vänner ofta.