Sofia Moberg: Ordet ”ja” är det mest kostbara ord som finns

Publicerad: 2 sep, 2020

Den här veckan har vi haft förmånen att prata ledarskap och personlig resa med Sofia Moberg, en av våra erfarna ledare och deltagare i Fewprogrammet. En feel-good intervju för dig som behöver inspiration och tips på nyckelfaktorer för bra prestationer – men också en påminnelse om vikten av återhämtning och balans i livet.

Vad utmärker dig som ledare? 
Jag ser mig själv som en möjliggörare som erbjuder en utvecklande, rolig och hållbar arbetsmiljö.

Hur skulle du beskriva dig själv, din karriär och den resa du gjort hittills? 
Jag är civilekonom med lång och gedigen ledarerfarenhet. Under mitt yrkesliv har jag framförallt arbetat med strategisk och organisatoriskt utvecklingsarbete. Jag har i hela mitt liv arbetat inom offentlig verksamhet, mest med kultur, kunskap, möten och människor.
Sedan fem år tillbaks har jag ett spännande uppdrag inom Region Skåne där jag arbetar som enhetschef inom avdelningen för forskning och utbildning. Här ansvarar jag för sjukhusbiblioteken i Malmö och i Lund och för HTA Skåne (Health Technology Assessment), en funktion som arbetar med analys av medicinsk forskning och evidensutvärdering av kliniska frågeställningar.

Vad utmärker en bra ledare enligt dig? 
En bra ledare ser sina medarbetare och ger dem möjlighet att utvecklas! En bra ledare har tillit till att människor med olika kompetenser och erfarenheter kan åstadkomma fantastiska saker tillsammans, bara var och en hittar sin lust och känner den gemensamma riktningen. En bra ledare sätter ramarna för arbetet och förstår vilken betydelse inställning och arbetssätt har för ett gott arbetsresultat.

Vad tänker du när jag säger ”sharing is caring”?
Man kan dela med sig av sin kunskap, sina erfarenheter och sina funderingar när man känner sig trygg i ett sammanhang. Att dela med sig är att bry sig om andra människor. Jag tänker också att det står för viljan att låta andra växa och utvecklas, även när de växer om dig. Genom att dela med sig till varandra skapar vi möjligheter för oss att tillsammans växa till en fantastisk vildvuxen, inspirerande, helt oemotståndlig bukett med alla sorters blommor!

Vilka är dina styrkor? 
Jag är öppen, har tillit till det okända och mod att öppna upp mot nya vägar.

Vilka är dina svagheter, hur arbetar du med dessa? 
Jag glömmer ibland hur viktigt det är att behålla balansen i mitt egna liv. Jag arbetar ständigt med att prioritera min tid och på senare år försöker jag bli bättre på att prioritera upp min fritid. Min inspirerande mentor på Few, Joakim Gyllin, påminner mig ofta om att ”ja” är det mest kostbara ord som finns. Jag försöker jobba på det!

Hur gör du för att hålla dig motiverad?
Jag vill bidra till ett bra liv för så många som möjligt, därför har jag valt att arbeta inom verksamheter som kan påverka våra dagliga liv och livskvalitén. Jag engageras av att finnas i ett kreativt sammanhang och trivs med att arbeta i miljöer där lärande är en kärningrediens i vardagen.

Var hittar du din inspiration?
Genom människors möten och naturen. Dynamik och återhämtning.

Vilka är dina drivkrafter? 
Jag är mån om att leverera arbete av hög kvalité. För mig är detta viktigt i varje leverans, varje möte, i allt vi gör varje dag. Jag vill göra skillnad i det lilla!

Vilka utmaningar har du stött på i livet som har påverkat dig som ledare?
Periodvis har jag levt själv med ansvar för tre barn. Jag har genom åren blivit mästare på att hålla många bollar i luften. Priset? Att jag ibland blivit för splittrad och inte kunnat behålla fokus. 

Om du fick ge ditt 20/30-åriga jag ett tips, vad skulle det vara?
Hitta din glöd. Vad brinner du för? Vad är viktigt för dig? Sedan – utmana dig själv och använd dig själv på bästa sätt. Skaffa dig ett hållbart roligt arbetsliv…och var smartsnäll!