Självledarskap i kris

Publicerad: 2 apr, 2020

Som ledare i en kris är det naturligt att lägga mycket fokus på att hålla organisationen uppdaterad om den rådande situationen och skapa ett lugn hos omgivningen. Men precis lika viktigt som det är att du leder din omgivning genom krisen, är ditt självledarskap.

Så kan du förbättra ditt självledarskap:

1. Ta en dag i taget. Du som ledare är kanske van vid att alltid ligga steget före och tänka flera steg fram. Men i en kris kan det vara bra att påminna sig själv om att fokusera på idag. Vad kan du göra idag för att leda dig själv och din omgivning på ett bra sätt genom krisen?

2. Fokusera på det som är positivt. Negativitet smittar av sig på dig. Ha distans till negativa sammanhang och fokusera på det som är bra och agera på det du kan påverka.

3. Skapa andrum. Kom ihåg att ta korta pauser från allting, fem minuters lugn kan göra stor skillnad för din uthållighet och ditt fokus.

4. Prioritera och fokusera. Ha en tydlig plan och bild över vad som är viktigast och fokusera på det. Det som inte tillhör det viktigaste kan vänta. Öva på att säga nej oftare och var medveten om var du riktar din energi.

5. Glöm inte att då och då påminna dig själv om dina långsiktiga mål och din vision. I krissituationer går mycket fokus åt att hantera nuet, men ta kontakt med din vision och förställ dig var du befinner dig om ett år från och med idag.