3 viktiga faktorer bakom långvarig lycka på jobbet

Publicerad: 8 mar, 2019

Har du någon gång känt dig olycklig efter att ha åstadkommit ett viktigt mål? Det händer de flesta. Man har länge varit fokuserad på ett visst mål eller resultat, och när det väl är avklarat känner man bara ”Var det allt?”. I stället för att känna sig uppfylld och motiverad blir man blasé. Bör vi ens förvänta oss att det går att känna långvarig lycka på jobbet? Det finns många teorier kring vad som krävs för att man ska känna sig uppfylld av sitt arbete och verkligen fira sina framgångar. Idag lyfter vi fram tre nycklar.

Identifiera…

För att leva ett rikt liv behöver du mer än bara prestera. Du behöver leva. Varaktig lycka och framgång kommer inte från prestationer i sig, utan snarare från att identifiera vad som får dig att känna dig ”fully alive”. Vad ger dig glädje? Vad är ditt varför? Och när kände du dig ”fully alive” senast?

Byt ut…

Byt ut förväntningar mot tacksamhet. I stället för att förvänta dig något – uppskatta att det är där. Din hjärna kommer inte att göra dig lycklig eftersom vi är programmerade att söka efter fel, inte att känna oss tillfreds. Men välj att stanna upp och njuta av det enkla, som ett leende eller känslan av solen i ansiktet, och du blir den rikaste personen du känner oavsett hur mycket du har på banken.

Gör skillnad på…

“Achievement is something you reach or attain, like a goal. It is something tangible, clearly defined and measurable. Success, in contrast, is a feeling or a state of being. Achievement comes when you pursue and attain WHAT you want. Success comes when you are clear in pursuit of WHY you want it.” Skickliga ledare har en balans mellan det Simon Sinek kallar ”The golden circle”: varför, hur och vad. De vet sitt varför, tar ansvar för hur, och vad de gör är ett bevis på vad de tror på.

Bemästra konsterna ovan och du har verktygen för ett hållbart liv som inte bara berikar dig själv, utan även de runtom dig. När du sedan uppnår något, oavsett vad det är, kan du verkligen fira istället för att känna dig tom.