Nätverka din väg till nästa uppdrag

Publicerad: 1 feb, 2019

Ingen kommer att rekommendera eller gå i god för någon de inte känner. Men när du väl har någon som är villig att lägga in ett gott ord för dig till rekryteraren, HR-avdelningen eller den rekryterande chefen, så kommer du att vara så mycket längre fram än de andra kandidaterna som söker samma uppdrag.

Ett starkt nätverk byggs och vårdas baserat på tanken om vad du kan göra för andra. Låt oss anta att du har gjort det. (Om inte, var medveten om att du inte kan hämta ut det du inte har satt in). Med ett bra nätverk är du perfekt positionerad att börja utforska det och ta reda på vilka steg som finns mellan dig och ”någon som känner någon som känner någon” hos din framtida arbetsgivare.

Vem känner du?
Börja med att lista personer du känner: familjemedlemmar, vänner, nuvarande och tidigare kollegor, affärskontakter eller medlemmar av professionella organisationer. Tänk personer som du regelbundet möter.

Tidigare chefer och kollegor kan bekräfta dina färdigheter, prestationer och din genomslagskraft som ledare. Var är de nu? Var har deras karriärvägar tagit dem? Arbetar de på företag som du vill rikta in dig på i jakten på ditt nästa uppdrag?

Kunder, gamla klasskamrater och bekanta är alla bra källor till information om olika branscher, företag och roller. Dessa kontakter har insikter baserat på egna erfarenheter, och de som känner dig väl kan förmodligen även ge meningsfull input om var du skulle passa bra. Söker du kunskap och insikter om ett visst företag eller en bransch? Vill du veta mer om någons karriärväg? Folk är i regel mer intresserade av att dela med sig av den typen av information, än att från ingenstans bli ombedda att hjälpa dig få ett jobb.

Nästa steg
För att ditt nätverk ska kunna ge dig det du vill, behöver du först göra din läxa:

• Sätt upp ett mål med nätverkandet så att dina möten med människor har en avsikt. Ju bättre människorna i ditt nätverk förstår vad du behöver och frågar om, desto bättre kan de hjälpa dig. 

• Analysera dina kontakter utifrån vilka organisationer som finns högst upp på din ”önskelista” av framtida arbetsgivare. Vem i ditt nätverk kan sätta dig i kontakt med någon i den organisationen?

• Ha respekt för andras tid. Oavsett om du tar kontakt för att få inspiration och utbyte av den andra personen eller om du ber om en introduktion, så gör den personen dig en tjänst.

Nätverkande för att hitta referenser
Det är en sak att hitta personer som kan hjälpa till genom att ge dig en introduktion, men en helt annan sak att identifiera personer som kan rekommendera dig och ge referenser. Långt innan du blir ombedd att ge referenser, gäller det att identifiera vem de är:

• Vem kan berätta sakligt om dig? Välj inte referenser bara för att de sannolikt säger ”bra saker” om dig. Identifiera personer som sakligt kan kommentera hur du jobbar och hur du interagerar med och leder andra.

 • Vad skulle tidigare chefer säga? Har du tidigare chefer i ditt nätverk? Berätta för dem att du utforskar dina framtida steg i karriären. Baserat på din erfarenhet och färdighetsuppsättning, vad anser din tidigare chef kan vara ett logiskt nästa steg för dig?

Denna typ av nätverkande bidrar till din pågående självbedömning och utveckling, samtidigt som det hjälper dig att identifiera referenser som kan tala meningsfullt om dina styrkor och svagheter när det väl blir dags för det. Om du har tagit dig tid att bygga och förnya ditt nätverk, har du en stor tillgång till ditt förfogande: människor som är redo och villiga att lägga in ett gott ord för dig. Sen är det upp till dig att ta nästa steg därifrån.