Låt kompassen, inte klockan, styra

Publicerad: 13 jun, 2018

Att fokusera på sina topprioriteringar handlar om att kompassen ska komma före klockan. Även om båda är viktiga. Det handlar om att inse att vart du är på väg är viktigare än hur fort du kommer fram. Under veckor med hundra saker att göra, som alla verkar både brådskande och viktiga, kanske det är ett råd man helst vill avfärda. Men du kan ändra ditt förhållningssätt. Prova till exempel att undvika ordet ”måste” och ditt förhållningssätt till klockan och tiden blir inte längre stressigt. Vi ska berätta varför!

Om vi låter klockan styra vårt liv agerar vi ofta utifrån det som händer här och nu. Ibland kanske vi agerar utifrån andras behov. Kanske inte alls utifrån det vi själva tänkt. Att styras av klockan innebär att leva utifrån ett ”måste-perspektiv”, istället för ett ”jag vill-perspektiv”.

”Jag måste gå tidigare idag.”
”Jag måste prioritera bort tid med vänner”.

Ordet ”måste” indikerar att någon annan bestämmer över oss, vilket gör vårt fokus reaktivt. Som en klok ledare sa efter att ha deltagit i Few-programmet: Det finns väldigt få måsten i livet. Det är sant! Vi måste nästan ingenting.

Ett rekommenderat förhållningssätt är att byta ut alla sina måsten mot ”jag vill” eller ”jag väljer att”. För om vi kan sluta upp med att se måsten blir vårt förhållningssätt till klockan och tiden inte längre stressigt. Jag lever inte efter det som måste göras, jag lever efter det jag vill göra. Och ju tydligare jag vet vad jag vill, desto skarpare blir min kompass. 

”Jag lever inte efter det som måste göras, jag lever efter det jag vill göra.

Bara när vi har vår inre övertygelse om vad vi vill, kan kompassen styra oss. Viljan och vårt ”Why” är helt avgörande för att vi ska styras av kompassen. Vet du din ledstjärna, och väljer att styra med den som kompass, når du en förbättrad struktur och ökad produktivitet. Du anses vara en person som håller det du lovar. Och får en bättre balans i livet.

Börja med dessa tre steg:

 • Formulera din ledstjärna, ditt why.
   
 • Fokusera på dina topprioriteringar.
  Kompassen, inte klockan, styr.
   
 • Ta bort det oviktiga.
  Vad är viktigt och bråttom? Vad är viktigt men inte bråttom? Vad är bråttom men inte viktigt? Och vad är varken viktigt eller bråttom? Ta bort det oviktiga. Prioritera dagligen och planera veckovis.