Möt en ledare och mentor i vårt nätverk

Publicerad: 19 apr, 2019

Möt Sam Aston, erfaren ledare och mentor i Trusts ledarprogram för kvinnor: Few.

Berätta, vem är du?
Sam Aston heter jag. Gift med Christina Aston. Vi har två barn födda 2000 och 2002. Bosatt i Limhamn. Själv är jag född och uppvuxen i Segevång och Rosengård i Malmö.

Har tävlat i schack och i dart samt varit en inbiten hårdrockare som ung. Numera är jag mer mjukis. Civilingenjör från LTH men har även en ekonomibakgrund från Handels i Stockholm.

Vad gör du? Jag är VD för Additude gruppen som är ett innovations- och specialistkonsultbolag som hjälper kunder att växa. Jag sitter även i ett par andra styrelser i bolag där jag agerat mentor åt VDn, entreprenören eller investerat i bolaget.

Har även haft förmånen att tillsammans med en Few-deltagare starta ett par olika ideella verksamheter med flertalet heltidsanställda som haft fokus på att inspirera, coacha och hjälpa skolungdomar på olika vis. Där har jag varit med om att driva styrelsearbetet samt coacha verksamhetschefen.

Vad är din unikitet som ledare? Det är alltid svårt att svara på det själv. Jag är nog ganska driven och resultatorienterad samtidigt som jag är en relationsmänniska. Jag tror att jag brukar få ett relativt snabbt förtroende från andra och har lätt för att skapa varaktiga relationer.

Jag har ganska lätt för att sätta mig in i komplexa problem och rimligt snabbt skaffa mig en uppfattning om lösningsalternativ. Jag tror det beror på min ingenjörsbakgrund och att jag vågar göra fel, vilket jag också accepterar i min organisation.

Vad är ditt ’why’? Jag brinner för tillväxt och för att skapa resultat. Jag har haft förmånen att vara med om att starta ett tjugotal bolag och verksamheter. Det är oerhört roligt att se resultatet av idéer eller initiala affärsplaner bli slagkraftiga verksamheter som utvecklas och frodas där anställda och kunder är nöjda med det som produceras eller levereras. Klassisk entreprenör antar jag.

Varför har du valt att vara mentor i Few? Det är en ynnest att få följa en deltagare genom ett väl genomarbetat program och jag själv får nya insikter och lärdomar genom varje relation. Kul om man på ett litet sätt kan bidra att utveckla en annan människa.

Vad utmärker dig som mentor? Det är ju en bra fråga. Jag tror jag har kunnat lyssna och förstå drivkrafterna hos mina adepter samt kunna vägleda och såklart ge råd och förslag (vilket jag gör) som adepterna självklart har all rätt att ta till sig eller förkasta om det inte är relevant. Jag har alltid gillat relationen och dialogerna samt lärt mig mycket av mina adepter.

Vad är dina reflektioner kring Few och ledarprogram för kvinnor? Oerhört positivt med ett ledarskapsprogram som tar sitt ursprung i psykologin kring ledarskap i allmänhet och det egna ledarskapet i synnerhet. Jag har sett flertalet deltagare göra remarkabla personliga resor genom verktygslådan och resan som Few tillhandahållit.