Emma Pålsson: Definiera hur du vill leva ditt liv och vad framgång är för just dig

Publicerad: 1 okt, 2020

Emma Pålsson växte upp i en by precis intill Älmhult i en idrottsfamilj. Hon är före detta elitidrottare och har gjort en inspirerande resa under sin karriär. Under sin studietid arbetade hon på IKEA och skolades in i deras värderingar och ledarskap. Efter studier (Business Marketing) vid Florida Atlantic University i USA gick hon vidare till matbranschen på Findus. Där har hon haft möjligheten att utvecklas och utveckla, testa nya utmaningar och är sedan januari Findus VD. I veckans Sharing is Caring delar Emma med sig av sina tankar och reflektioner – hur man skapar värde som ledare, hur man skapar värde för sig själv och hur man gör för att må bra och leva det liv man vill. Låt dig inspireras!

Vad utmärker dig som ledare? 
Jag är en ledare med stor passion för det jag gör. I min roll som ledare är jag prestigelös, transparent och tydlig med målsättningar och vår riktning på företaget. Jag utmanar gärna för utveckling, men alltid med stor respekt för varje människa, medarbetare och kollega. Medarbetare ska våga göra misstag, men framför allt lära av sina misstag så att vi utvecklas och utvecklar verksamheten till ett bättre resultat. Jag försöker leva och leda som jag lär, och alltid anpassa mitt ledarskap utefter nuvarande situation eller behov.

Hur skulle du beskriva den resa du gjort hittills? 
Jag är före detta elitidrottare, uppväxt i en stor underbar idrottsfamilj. Idrotten och tävlandet var central i min uppväxt och nyfiken på det mesta formade idrottandet mig mycket. Att träna och tävla var det bästa jag visste och än idag älskar jag rejäla utmaningar. Mina föräldrar har alltid varit förebilder i att göra det man älskar och skapade tidigt förutsättningar för mig att göra det jag ville och älskade. Så lever jag än idag.

Hur gör du för att hålla dig motiverad?
Jag är nog i grund och botten en positiv och motiverad person, men i takt med att man växer och utvecklas försöker jag löpande förstå mig själv bättre. Identifiera vad jag behöver just nu för att må bra, eller förstå varför jag är de-motiverad. Mitt fokus riktas på det jag kan påverka och så släpper jag det som inte går att påverka. Självklart kommer det tillfällen eller uppdrag med alla roller, eller faser i livet, då man känner mindre energi. Jag försöker då se det längre perspektivet och varför det är viktigt just nu. Dessutom har jag förmånen att ha många kloka människor i min närhet som ständigt ger mig nya perspektiv, inspiration till att se saker på nya eller andra sätt och lyfter mig när det behövs. Jag försöker också ge det tillbaka till min omgivning när jag kan.
Viktigast av allt enligt mig är att vara ärlig mot sig själv och inte gå för länge i en situation som inte motiverar utan att göra något åt det. Det är ju ingen annan som kommer skapa motivation åt mig, det är jag själv som mest påverkar mitt liv och hur jag mår. 

Vad är värdeskapande ledarskap för dig? Hur utövar man det? 
Värdeskapande ledarskap för mig är utveckling för medarbetaren och företaget. Ett företags framgång kommer från motiverade och engagerade medarbetares insatser och jag tror starkt på kraften i att nyttja ett företags kollektiva intelligens. Därför jobbar jag med att hitta rätt matchning; att identifiera företagets nuvarande och framtida behov, säkerställa att medarbetares styrkor och drivkrafter kommer till sin rätt för detta behov, samt få de olika avdelningarna/styrkorna/kompetenserna att jobba tillsammans mot samma mål. Dessutom försöker jag skapa förutsättningar för medarbetare att leva sina fulla liv, på och vid sidan av jobbet. På så sätt får man medarbetare som är hållbart engagerade och skapar mycket värde. När alla bidrar mot samma mål kan man lösa det mesta! 

Vad är det bästa rådet du fått under din karriär? 
Jag tror att en framgångsrik karriär ser helt olika ut för alla människor, och vi definierar alla olika vad karriär är. Så det bästa rådet jag har fått och jag vill ge till andra: Definiera hur du vill leva ditt liv och vad en framgångsrik ”karriär” betyder för dig.  

Av samma anledning tror jag inte det bästa rådet för mig är det bästa för andra. Jag tycker även det är nyttigt att checka in med mig själv då och då så jag lever det liv som jag vill leva det just nu – livet, jag själv och min omgivning utvecklas ju hela tiden, så för långsiktiga målsättningar blir för mig för abstrakta.

Var hittar du din inspiration? 
Åh, från så många olika håll! Jag inspireras av många olika människor i min omgivning, min underbara familj, mina vänner och alla strålande kollegor jag har förmånen att jobba med. Mina svärföräldrar är lysande exempel; intresserade och nyfikna på det mesta, ödmjuka och allmänbildade, och har dessutom en positiv inställning till allt och alla. Och oavsett ämne man pratar med svärfar om, har han läst något om det. Och skulle han mot förmodan inte ha läst något om det idag, har han gjort det imorgon. Helt fantastisk!

Jag har personligen en genuint stark tro på att man som människa ständigt utvecklas och alla kan lära sig något av alla. Sen inspireras jag såklart av stora förändringar och modiga beslut som verkligen gör skillnad. Kvinnor före min tid som lyckades skapa förändring och ligger till grund för att man haft förmånen att växa upp i ett så jämställt samhälle som vi har här i Sverige till exempel.

Vilka utmaningar har du stött på i livet som har påverkat dig som ledare? Eller gjort dig till en bättre ledare?
Att bli mamma var naturligtvis en fantastisk upplevelse, men ibland också en utmaning. Jag tror att föräldraskapet och dess utmaningar har gjort mig till en bättre ledare. Dels hade jag tidigare aldrig känt ett så stort ansvar; ett ansvar för ett annat liv, men också för den värld vi lever i och efterlämnar till våra barn. Och samtidigt fick jag betydligt mindre ”ledig” tid – det gick upp för mig som småbarnsförälder, till och med i moderna Sverige, att vi fortfarande har svårt att få ihop jobb med ett stort ansvar och ett stort socialt liv med familj och vänner. Visst kan det vara en utmaning att få ihop ekvationen småbarnsliv och karriär, men jag vill att det ska vara möjligt och mitt ledarskap har utvecklats därefter.

Jag brinner för en grönare framtid och att arbeta för att lämna den här planeten i ett bättre skick för mina barn. Den passionen kommer väl till pass på Findus där har vi en tydlig riktning mot en grönare framtid med mer växtbaserad kost och mindre matsvinn genom fryst mat. Eftersom jag drivs av att leva som jag lär känns jobbet på Findus som något som adderar värde för mig som mamma och som människa. Jag tror aldrig att jag skulle kunna leda ett företag där jag inte genuint tror på att jag kan bidra till en bättre värld på något sätt. Den insikten stärker mig som ledare.