Åsa Ekenstierna: ”Jag låter min ambition vila, så att jag kan gå i takt med mig själv.”

Publicerad: 8 jan, 2024

Möt Åsa Ekenstierna, Verksamhetsutvecklingschef på Wästbygg AB, en passionerad ledare inom byggbranschen. Åsa delar sin resa från linjekarriär till verksamhetsutveckling och berättar om hur FEWs ledarprogram blev en livsavgörande plattform för självutveckling. Som ledare strävar Åsa efter att skapa växtkraft och värde i organisationen genom att lyfta fram varje individ. Hon delar också viktiga råd för unga kvinnor på karriärens början och hyllar några av sina egna inspirationskällor. Läs vidare för att upptäcka Åsas syn på ledarskap, hennes levnadsmotto och hur hon aktivt arbetar med sin egen hållbarhet i en krävande bransch.

FEW Alumni är ett nätverk som består av 200 medlemmar, varav 125 är kvinnor som sedan uppstarten 2006 fram till nu, deltagit i något av våra 11 ledarprogram ”FEW – For Executive Women”. Övriga 75 är mentorer som följt oss på resan, såväl kvinnor som män.

Vem är du?
Jag ser mig själv som en positiv och jordnära person där det enkla i livet är det som gör livet värt att leva. Jag är genuint intresserad av det djupa samtalet om livet och dess utmaningar och i det att hitta perspektiv och möjligheter till att växa som individ. Min energi får jag genom skapande och att finnas i naturen, trädgårdsarbete och orientering är med andra ord mina stora intressen.

Berätta kort om din professionella resa!
Jag har hållit mig i byggbranschen och tagit mig igenom såväl anläggningssidan som hussidan i diverse olika roller. För ca 20 år sedan valde jag att gå över till verksamhetsutveckling i stället för att fokusera på linjekarriären. Jag drivs av att utveckla och göra saker bättre för fler. Det har jag fått göra genom roller som verksamhetsutvecklare, utvecklingschef och verksamhetsstrateg. Numera har jag rollen som verksamhetsutvecklingschef. Efter många år i ett stort multinationellt företag använder jag nu mina erfarenheter och min kompetens i ett mindre bolag med ambitiösa tillväxtplaner.

Vad har FEWs ledarprogram betytt för dig?
Under en tuff tid i livet blev FEW både ett andningshål och plattformen för att skapa ett nytt perspektiv på mig själv som individ och som ledare. Såväl åren i FEW-programmet som Alumni-nätverket och FEWs ledare har hjälpt mig att vara grundad i mig själv och att se mina styrkor och att våga utvecklas inom livets alla arenor, för att också bli en bättre ledare i yrkeslivet.

Vad utmärker dig som ledare?
Jag har en passion för att skapa växtkraft. Jag vill se människor växa och utvecklas till sin fulla potential. Jag tror att alla kan bli bra – med rätt förutsättningar kan alla komma till sin rätt och bidra i samhället. Det är det som driver mig i mitt ledarskap, vilket innebär att jag som ledare jobbar med att lyssna på vad varje medarbetare vill och behöver och tillsammans försöka hitta rätt vägar i prestation och utveckling.

Hur skapar du värde i din organisation?
Mitt uppdrag handlar om att tillsammans med mina medarbetare skapa förutsättningar för linjeverksamheten att kunna leverera bra byggprojekt.  Det tog ett bra tag innan jag insåg att jag faktiskt skapar värde – även om det inte är jag som gör affären eller numera bygger huset. Våra processer och rutiner säkerställer att vi styr projekten från idé till färdig byggnad och med ett slutresultat som alla kan vara stolta över.

Vilket tips vill du ge till unga kvinnor som är i början av sin karriär?
Gör grovjobbet – ha inte för bråttom, bästa sättet att bygga sitt varumärke och sin karriär är kunskap och förståelse, se till att det finns något genuint i ditt ledarskap.
Våga ta din plats – och det görs bäst genom att kunna sin sak. Men också att välja sina strider. Alla strider är inte värda att föra.
Ha tålamod – trägen vinner.

Har du någon förebild? Vem och varför?
Finns några som jag inspireras mer av än andra. Av olika anledningar… De har skiftat genom åren och idag är det främst kvinnor. Helena Knutsson, idag chefsjurist på Skanska Sverige och en kär före detta kollega. Hon inspirerar mig genom sin självdistans och sitt enkla sätt att förhålla sig till livet. Med henne får jag alltid ett gott skratt som värmer länge. Louise Edberg, grundare och CEO på Arifana International. Tillsamman med Louise har jag fått äran att leda ett flertal organisation och grupputvecklingsinitiativ. Hon har en enorm arbetskapacitet, förmåga att lyssna och att lita på processen. Hon besitter också ett mod som jag inspireras av – att våga göra, lite Pippi-mentalitet.
Och sist men inte minst. Eva Carloni ledare av Trust Partner som bl a driver FEW. Eva är en förebild i hennes sätt att dela med sig, hennes varma sätt och oändliga driv i att skapa nätverk som får oss deltagare att växa. Den outtröttliga energin och övertygelsen om att delad erfarenhet gör oss bättre, starkare och att rätt person på rätt plats kan göra underverk.

Har du något levnadsmotto?
”Jag låter min ambition vila, så att jag kan gå i takt med mig själv.”

Det har varit mitt motto sen FEW-tiden… med ett lite för stort driv och för höga krav på mig själv är det något jag ständigt måste gå tillbaka till. För att kunna vara en bra ledare och att hålla som individ behöver jag se till att jag har balans i livet – på alla plan.

Hur arbetar du med din egen hållbarhet?
Förutom att sänka kraven på mig själv och min ambition, har jag insett att jag behöver mer tid för mig själv. Numera ser jag till att hitta stunder där jag kan göra något fysiskt/praktiskt genom trädgårdsarbete, träning eller handarbete. Att få röra på kroppen är något helt nödvändigt för att jag ska hålla. När jag behöver gå in i min egen bubbla då blir det ljudbok i lurarna eller en tur i skogen.