Vad mentorer och ledare behöver veta om imposter syndrome

Publicerad: 3 jun, 2020

Nästan alla framgångsrika människor har någon gång känt sig som bedragare. Imposter syndrome, eller bluffsyndromet, kan beskrivas som känslan av att man inte är så bra som andra tror att man är. En ångestingivande känsla av tvivel på den egna förmågan, även om faktiska framgångar kan bevisa motsatsen. I tidigare blogginlägg tipsade vi om hur man kan göra sig fri från de olika typerna av bluffsyndrom. Men hur ska man på bästa sätt leda eller agera mentor åt någon som lider av det?

I boken “Athena Rising: How and Why Men Should Mentor Women” delar W. Brad Johnson och David G. Smith med sig av insikter efter många års forskning inom ämnet. Här är några av deras strategier för mentorskap.

1. Normalisera imposter-känslor: Om en adept berättar om sina bluffkänslor, ryck på axlarna, le varmt och säg ”Du och 70% av alla andra omkring dig. Välkommen till klubben!”. När allt kommer omkring har nobelpristagare, vd:ar, skådespelare som Tom Hanks, idrottsgiganter som Serena Williams och mängder av andra framgångsrika människor berättat att de också lider av imposter syndrome. Påminn din adept om hur vanligt det är.

2. Bekräfta och uppmuntra: Skickliga mentorer noterar bluffkänslor och är snabba med att motverka dem med bekräftelse och uppmuntran. Den kloka mentorn söker tillfällen att uttrycka tilltro till sina adepter, påminna dem om att de hör hemma och faktiskt är kompetenta. Kom ihåg att det finns olika typer av bekräftelse: bekräfta din adept som yrkesverksam genom att fira framgångar och prestationer, men även som människa och som någon du accepterar helt utan villkor.

3. Utmana felaktiga påståenden: Håll dig uppmärksam på självförstörande kommentarer som “Jag är så dum!”, ”Jag misslyckades fullständigt med den här presentationen”, eller ”Jag borde inte ens ha detta uppdraget”. I stunder som dessa gör du bäst i att hålla dig till konkreta fakta och försöka skapa dissonans mellan bevisen och din adepts uttalanden. Fokusera på personens framsteg, professionella kompetenser och styrkor: ”Hjälp mig här, jag är lite förvirrad. Jag har observerat allt du har åstadkommit …. Men du säger att du inte hör hemma här?”

4. Dela med dig av dina egna erfarenheter: Är du som de flesta andra människor har du säkert också upplevt självtvivel i olika situationer, både i livet och i karriären. Berätta för din adept om det. Få saker hjälper så effektivt som att upptäcka att man inte är ensam och att en respekterad mentor och förebild också har brottats med känslan men klarat sig bra ändå.

5. Låt inte din adept ge bort hela äran: Personer som lider av bluffsyndromet har en tendens att förklara sina egna framgångar med tur, extrem förberedelse eller andra människors påverkan. Var uppmärksam på det och se till att dina adepter inte heller ger dig som mentor äran för sina professionella framgångar. Gör adepten det, säg tack och lyft sedan fram hur han eller hon förtjänar cred – och förklara varför.

Om du vill vara en bra mentor, börja med att anta att de flesta av dina adepter förr eller senare kommer att drabbas av självtvivel och imposter syndrome. Med tålamod, värme och bekräftelse kan du hjälpa du dina adepter att se sig själva genom dina ögon.