Ulrika Ringdahl: ”Hur svårt kan det vara?”

Publicerad: 20 feb, 2024

I en exklusiv intervju med Ulrika Ringdahl, Vice VD på SmiLe Venture Hub i Lund, ges en inblick i hennes mångsidiga karriär och ledarskapsfilosofi. Från en bakgrund inom biomedicin och medicinsk mikrobiologi till internationella direktinvesteringar har Ulrika byggt upp en imponerande professionell resa. Nu återvänder hon till sin passion – att stödja och utveckla nystartade bolag inom life science. Genom att dela med sig av sina erfarenheter från FEW-programmet betonar hon vikten av självledarskap och nätverksbyggande såväl för unga kvinnor i början av sina karriärer som för seniora kvinnor. Läs vidare för att upptäcka hennes syn på ledarskap, skapandet av värde i organisationer och hur man balanserar professionellt engagemang med personlig hållbarhet.

FEW Alumni är ett nätverk som består av 200 medlemmar, varav 125 är kvinnor som sedan uppstarten 2006 fram till nu, deltagit i något av våra 11 ledarprogram ”FEW – For Executive Women”. Övriga 75 är mentorer som följt oss på resan, såväl kvinnor som män.

Vem är du?
Jag är en glad, positiv och pratsam norrlänning som bott i Skåne merparten av mitt liv. Jag gillar att lära mig nya saker och antar gärna en utmaning. Jag bor i Lund med man och tre barn, som alla är väldigt sportintresserade varför jag tillbringar stor del av min fritid på olika idrottsplatser/idrottshallar. Jag tycker om att resa, åka skidor och vara i vårt sommarhus i Bohuslän.

Berätta kort om din professionella resa!
Jag utbildade mig inom biomedicin och doktorerade sedan i medicinsk mikrobiologi vid Lunds universitet. Efter två sessioner vid olika forskningsinstitut i USA insåg jag att forskning inte var för mig, men eftersom forskning och utveckling fortfarande fascinerade mig sökte jag mig vidare inom universitetet men mot jobb inom projektledning, kommersialisering av forskning och byggande av nya bolag. Jag hade förmånen att få vara med både att bygga upp nya forskningsinstitut och starta nya  biotechbolag, något som var otroligt spännande och lärorikt. Jag bytte sedan bana och började arbeta med internationella direktinvesteringar, ett arbete som lärde mig något helt nytt – platsmarknadsföring – och där jag fick möjlighet att resa runt i hela världen och marknadsföra Skåne och Sverige. Nu har jag nyligen bytt jobb och är tillbaka och arbetar med nystartade bolag på SmiLe – en företagsinkubator inom life science i Lund.   

Vad har FEWs ledarprogram betytt för dig?
Jag startade FEW-programmet i samma veva som jag fick mitt första VD-jobb vilket var en perfekt timing. Jag fick precis det stöd och konkreta verktyg som man behöver som ny chef. Jag fick också lära mig mer om mig själv och mitt självledarskap som var väldigt nyttigt för mig. Att bli medveten om både sina bra och mindre bra sidor och lära sig hur man hanterar dessa har gjort mig tryggare i min roll. Sen fick jag ett stort nätverk med otroligt duktiga kvinnor, och vänner för livet.

Vad utmärker dig som ledare?
Jag är otroligt tävlingsinriktad och en usel förlorare. Som tur är behöver jag inte alltid vinna själv utan är en teamplayer, som drivs av att se bolaget och mina kollegor (laget) ta hem sina segrar. Teamet/laget är nyckeln till framgång och jag försöker att lägga tid på att skapa ett starkt team, som också kan ha roligt tillsammans – i mot och medgång. Jag tror på ett inkluderande, transparent och prestigelöst ledarskap där alla känner att de bidrar och är viktiga för helheten.

Hur skapar du värde i din organisation?
Jag vill ge mina kollegor de bästa förutsättningarna att göra sitt jobb så bra som möjligt och hoppas att jag kan sprida glädje och entusiasm. Jag försöker förankra och öka förståelsen och engagemanget för vår gemensamma strategi, som inte bara ska bidra till bättre resultat utan också ska öka medarbetarnas förståelse för att de alla på olika sätt bidrar till något större gemensamt.
Jag bidrar också genom att vara kreativ och alltid se nya möjligheter och nya lösningar.

Vilket tips vill du ge till unga kvinnor som är i början av sin karriär?
Våga utmana dig själv!  Ge dig i kast med det som är lite svårare än vad som är komfortabelt, för du kan så mycket mer än du tror. Och var inte rädd för att be om hjälp. Det är inget nederlag att inte kunna allt själv – det är till och med smartare att fråga någon som redan upptäckt alla fallgropar. I FEW får man ett otroligt stort nätverk av kvinnor som är i samma situation – utnyttja oss!

Har du någon förebild? Vem och varför?
Jag har inte en specifik förebild, varken manlig eller kvinnlig, men imponeras av personer som vågar ta sig an nya utmaningar och drömmar. Och de som trots stora framgångar är ödmjuka och prestigelösa och vill bidra med sin klokskap till nästa generation. Det talas ofta om bristen på kvinnliga förebilder, men den myten måste vi avliva. Nu för tiden är det absolut ingen brist på kvinnor att se upp till, men vi kan fortfarande bli bättre på att visa upp dem i olika sammanhang. Jag imponeras av många olika kvinnor, inte minst inom FEW-nätverket, där man så frikostigt delar med sig av sina erfarenheter för att lära nytt tillsammans.

Har du något levnadsmotto?
– Hur svårt kan det vara?

Hur arbetar du med din egen hållbarhet?
Jag försöker bli bättre på att säga nej. Jag är i grunden positiv och nyfiken och vill gärna tacka ja till alla roliga projekt som dyker upp men det gäller att välja rätt. Det är så lätt att även de där sakerna som skulle vara roliga och ge energi istället blir ytterligare en energitjuv.

Men annars vet jag ju som alla andra att det är bra att äta nyttigt, röra på sig och reflektera utifrån ett lärandeperspektiv, så det försöker jag förstås att göra  – med varierande framgång under året. Man måste vara snäll mot sig själv.