I en värld där karriär och ledarskap blir alltmer inkluderande och mångfacetterade, träffar vi Susanne Engberg, Global Quality Director på Lantmännen Unibake och en av medlemmarna i FEW Alumni. Med en gedigen professionell bakgrund inom företag som ABB, Ericsson, SonyEricsson och Tetra Pak, har Susanne ägnat många år åt att utveckla sin expertis inom områden som kvalitet, verksamhetsutveckling, hållbarhet, digitalisering och logistik. Men hennes ledarskap handlar inte bara om siffror och processer; det handlar också om att skapa starka team och att ha roligt tillsammans. För Susanne är detta nyckeln till en inspirerande och högpresterande organisation. Läs vidare om hennes resa och de insikter hon delar med sig av, från hennes tidiga år till dagens roll som en betydande ledare inom bageribranschen.
FEW Alumni är ett nätverk som består av 200 medlemmar, varav 125 är kvinnor som sedan uppstarten 2006 fram till nu, deltagit i något av våra 11 ledarprogram ”FEW – For Executive Women”. Övriga 75 är mentorer som följt oss på resan, såväl kvinnor som män.
Vem är du?
Jag är en typisk 70-talist som är uppvuxen i ett arbetarhem med en stor uppmuntran att satsa på skola och jobb, men också i ett hem med mycket värme och humor. Jag är gift med en idrottstokig man och tillsammans har vi två underbara och självständiga döttrar samt en lurvig hund.
Vi har genom åren haft förmånen att få bo och arbeta i både Tyskland och USA. Något som verkligen stärkt oss som familj då vi fick bli en del av andra kulturer och samhällsnormer. Det är stor skillnad på att var turist i ett land jämfört med att bo i det.
Berätta kort om din professionella resa!
Jag har många års erfarenhet från bolag som ABB, Ericsson, SonyEricsson samt Tetra Pak. Sen ett år tillbaka har jag tagit rollen Global Quality Director inom den internationella bagerikoncernen Lantmännen Unibake med huvudkontor i Köpenhamn.
Kvalitet och verksamhetsutveckling har varit en röd tråd genom min karriär, men jag har även drivit andra områden så som hållbarhet, digitalisering och logistik.
Mina roller har varit i olika delar av verksamheten vilket gett mig en bra helhetsyn och förståelse för allt från utveckling, till inköp, service och Supply Chain Operations.
Vad har FEWs ledarprogram betytt för dig?
Programmet gav mig en fördjupad kunskap om mig själv och mitt ledarskap. Men den gav mig även utbildning i styrelsearbete och ett fantastiskt nätverk av driftiga kvinnliga ledare.
Vad utmärker dig som ledare?
Jag arbetar aktivt med att skapa starka team, vilket jag menar är nyckeln till en inspirerande och högpresterande organisation. Jag ställer krav, men låter samtidigt anställda växa och utvecklas. Och det är viktigt att ha kul tillsammans!
Hur skapar du värde i din organisation?
Genom min breda erfarenhet ser jag relativt snabbt vad som saknas eller behöver stärkas. Det kan vara allt från ledarskap till verksamhetsrelaterat. Jag har ett starkt kundfokus där kvalitet ligger till grund för kundnöjdhet och därigenom en växande business.
Vilket tips vill du ge till unga kvinnor som är i början av sin karriär?
Att tacka ja när möjligheter ges där du kan bidra och utvecklas.
Dessutom, om du är i ett förhållande, se till att det är jämlikt. Min man och jag har alltid stöttat varandra i vår utveckling vilket har varit en grundförutsättning för både hans och min karriär.
Har du någon förebild? Vem och varför?
Jag har haft många goda förebilder genom åren. Men två som sticker ut extra är Peter Mott som var en dynamisk och inspirerande ledare under min USA-tid med Tetra Pak. Han är numera professor på Bath University inom Engineering and Business Management. Den andra är Arja Taaveniku som var min mentor under FEW-programmet. En stark kvinna med ett stort mod, imponerande erfarenheter och en förmåga att utmana mig i mitt sätt att tänka och agera.
Har du något levnadsmotto?
Att våga prova även om isen stundtals känns tunn.
Hur arbetar du med din egen hållbarhet?
Livet innehåller olika faser och det har varit viktigt för mig att inte försöka vara en superhjälte som ska hinna med allt. När barnen var små var det familjen, de närmsta vännerna och jobbet som fick mitt fokus. Nu när barnen är vuxna och utflugna finns det mer tid för konserter, restaurangbesök och en större vänskapskrets.
Jag laddar mina batterier allra bäst i vår stuga på Skånes östkust med kalla bad och långa promenader i naturen.