Ledarinspiration: Att ligga steget före och våga testa nya affärsidéer

Publicerad: 20 okt, 2020

Few-kvinnan och ledaren Eva Kristiansson arbetar idag som VD Personalstiftelsen PostNord Plus. Hennes karriär tog fart som platschef och reseledare på olika destinationer runt om i Europa. Hon har även högskoleutbildning inom Hotell och Restaurang Management från Schweiz och har erfarenhet från flertalet ledarroller inom hotell och turistbranschen. Idag är en hon en mycket erfaren ledare och beskrivs som passionerad och engagerad. Hon är outtröttlig och kreativ och aldrig rädd för att testa nya affärsidéer. En sann genomförare och glädjespridare med en inspirerande resa bakom sig.

Varför tycker du att det är viktigt att dela med sig av sina erfarenheter?
Jag har jobbat med verksamhetsutveckling både när det gäller mina år inom reseindustrin, hotellbranschen till turismutveckling i Stockholm och sedan 12 år genom fritidsutveckling för PostNords anställda. Mitt fokus har varit att göra det omöjliga möjligt och att vara en del av mina medarbetares utveckling. Jag har alltid fokus på det goda samarbetet och jag brinner för samhällsnytta och hållbarhet och där jag tror att en god social hälsa i kombination med ett engagerade arbetsinsatser gör att vi alla trivs på jobbet och levererar. Det viktigaste är vad vi gör tillsammans för att nå uppsatta mål. Jag har alltid stimulerats av att se mina medarbetare växa i sina roller och jag har varit med att stötta de i denna utveckling. Därför vill jag dela med mig.

Vad betyder sharing is caring för dig?
För mig handlar sharing is caring om att dela med sig av sina egna erfarenheter till andra, men också att dela upplevelser, lycka, resultat och att på så sätt inspirera, ge varandra styrka och få min omgivning att växa. Jag har hela mitt yrkessamma liv arbetat för att dela glädje, nyfikenhet och styrka genom att uppmuntra kollegor och medarbetare till att våga påverka arbetet och skapa egna idéer för ett gott resultat och en god målbild. 

Vad är värdeskapande ledarskap för dig? Hur utövar man det? 
Passionerat engagemang och inkluderat ledarskap har varit mina värdeskapande ledord i att få saker att hända och nå högt uppsatta mål. Jag har ett optimistiskt passionerat förhållningssätt som stöttar min ambition att leda, får saker att hända, ger min omgivning styrka att möta rädslor och säga ifrån i svåra situationer. Värdeskapande ledarskap för mig handlar också mycket om att bygga en trygg och inkluderande arbetskultur och då är det viktigt med chefer som låter medarbetare tycka till, testa nya saker och även tillåts misslyckas ibland.

Vad utmärker dig som ledare?
Jag är en trygg ledare som gör det omöjliga möjligt samtidigt som jag alltid har höga ambitioner och strävar efter att förbättra verksamheter. Jag visar alltid ett hängivet engagemang i allt jag gör genom att tänka fantasifullt och genom påvisad erfarenhet samt kunskap för att hitta på nya idéer.

För mig är relationer av yttersta vikt och en central del i de beslut som jag fattar. Jag njuter av tillfällen att styra och leda andra och jag är inte rädd för att ta ansvar. Samtidigt bygger jag tillit och får personer att vilja följa med på resan.

Vilka utmaningar har du stött på i livet som har påverkat dig som ledare?
Utmaningar behöver jag för att trivas och utvecklas och framförallt för att uppnå mål. Jag tror att med den möjligheten som har givits mig i mina uppdrag så har det handlat om att göra det omöjliga möjligt. Detta har gjort mig till en trygg, stark ledare som har fått tagit stort ansvar i alla de uppdrag jag har haft. De svåra besluten och genomförandena har fått mig att växa.

Som exempelvis när vi sålde stiftelsens hotellanläggning i Tällberg och lämnade ifrån oss både personal och ett underbart hotell var ett sådant tillfälle. Det var en mycket jobbig process men helt nödvändigt i den nya strategiska inriktningen för stiftelsen.

Hur gör du för att hålla dig motiverad?
Alltid ligga steget före, att få tillåtelse att prova nya saker och nya affärsidéer, vilket jag har fått för att jag har haft chefer och styrelser som tror på mig och mina affärsidéer. Jag ser även till att jag underhåller mitt breda kontaktnät i branschen med nya samarbetspartners, kollegor och genom andra åtaganden som ger mig mycket motivation.


Vilka är de bästa råden du fått under din karriä
r? 

1)    Tro på det du vill och kan. Ge aldrig upp

2)    Dra lärdom av andra och av situationer som inträffar

3)    Ställ om snabbt och var kreativ när det krävs

4) Tänk på din hälsa, trivsel och skapa gemenskap med dina kollegor

Om du fick ge ditt 20/30-åriga jag ett tips vad skulle det vara?
Alla kan, alla ska få möjlighet och alla ska trivas och må bra i det de gör. Jag vill betona att allas individuella förmågor är viktiga och kommer att spela en roll för helheten hos ett företag.

 Jag tycker att när man är ung ska man tillåtas att testa sina idéer och lösningar och att alla måste tillåtas att misslyckas. Det handlar om att dela med sig längs vägen – sharing is caring.