Ledarinspiration: ”Action och aktiviteter istället för snack och tyckande”

Publicerad: 15 sep, 2020

Marie Winther Bothén har en gedigen internationell karriär i bagaget. En engagerad förändringsledare som drivs av att få saker att växa, oavsett om det är människor, organisationer eller företag. Hon vill hjälpa världen att bli en bättre plats och gör det genom att ge sig in i utmaningar med hela sitt hjärta och hela sin hjärna. Låt dig inspireras!

Vad utmärker dig som ledare? 
Att jag är en aktiv lyssnare med visioner. Målinriktad som gärna ser att gruppen aktivt deltar i resan till målet. Faktabaserad visionär med stor respekt för integritet.

Hur skulle du beskriva dig själv, din karriär och den resa du gjort hittills? 
En nyfiken person som vill förstå för att därefter bilda mig en uppfattning om vad jag tycker och därefter bilda mig en uppfattning om hur jag vill gå vidare. Min karriär har alltid handlat om att förstå, få andra att förstå analyser, resultat, siffror, system, processer eller rentav en tillverkningsprocess. Detta betyder att jag fått göra mer än vad jag satte som mål.

Jag utbildade mig inom redovisning- och civilekonom och efter jobb i Singapore, Malaysia och London hamnade jag i Köpenhamn där målet var att säkerställa en tillväxt och framförallt en volymproduktion av livsmedel. Efter det fortsatte jag leda och säkerställa digital förändring vilket följt mig hela mitt yrkesverksamma liv. Digitala verktyg och sätt att arbeta som inte är ineffektivt är något jag gillar starkt. Jag tror mitt sätt att tänka ”utanför boxen” hjälper att hitta nya sätt att arbeta. Men förändring tar tid och alla behöver förstå och lära sig. framöver.

Vad utmärker en bra ledare enligt dig?
1. Mentalt närvarande, förstår vad som händer och finns där för medmänniskorna.
2. Emotionell intelligent och trygg i sig själv.
3. Ger tillit och förtroende till sin grupp och kräver ansvar.

Vad tänker du när jag säger ”sharing is caring”?
Dels tänker jag att delad glädje är dubbel glädje, men i uttrycket läser jag också vikten av att dela med sig av tankar, erfarenheter och idéer. Allt sådant som ger insikter, energi och som potentiellt kan ge andra, som tar del av dessa saker, något.

Vilka är dina styrkor? 
Att jag ser en väg framåt oavsett vilka hinder som dyker upp på vägen. Lösningsorienterad med ett tålamod och nyfikenhet inför personers olikheter.

Vilka är dina svagheter, hur arbetar du med dessa? 
Att jag vill att det ska hända saker hela tiden och därför kan ha svårt att komma till avslut. Jag älskar nya idéer och lösningar. Men å andra sidan brukar jag säga ”vi kan ju inte vara de enda med detta problemet” –”alltså måste där finnas en lösning som någon kommit på förut. Jag försöker vara snäll mot mig själv för att stilla min hunger på att nya saker ska hända.

Hur gör du för att hålla dig motiverad?
Först och främst är det att vara i rätt sammanhang. Omger jag mig med människor där jag kan vara mig själv (både introvert men också sprudlande glad) så finner jag motivation till det mesta. Rakhet och öppenhet i dialog, respekt och ödmjukhet, fart och fläkt med en hel del mod – ja då är jag i rätt sammanhang. Sen ska jag inte sticka under stol med att tid med familjen, ute i naturen eller trädgården och när jag får måla och skapa är minst lika viktig för att hålla motivationen uppe.

Vad är värdeskapande ledarskap för dig? Hur utövar man det? 
Det är när vi alla i gruppen har samma mål och där var och en får möjlighet att göra det de är bäst på. Inte så mycket snack och tyckande utan mer action och aktiviteter som skapar värde, gärna på sista raden i resultaträkningen.

Vad är det bästa rådet du fått under din karriär? 
Ifall du ska göra något på ett bra sätt så gör det med hela hjärtat och hjärnan.”

Det jag insett är att jag älskar att analysera och ta in information och kunskap där hela mitt hjärta och hjärna är med, alltså när både min emotionella och intelligenta sida får sitt. Engagemang rent ut sagt – få din åhörare att bli engagerad!

Var hittar du inspiration i ditt ledarskap?
Andra ledares anekdoter över hur de med respekt och mod tar sig an olika utmaningar. Och ibland när jag känner mig ”vilse i pannkakan” brukar jag tänka på min mamma. En stark kvinna med ett förhållningssätt som inspirerar mig när jag ”tappar bort mig själv” ibland.

Vilka utmaningar har du stött på i livet som har påverkat dig som ledare? ’’
I mitt fall tror jag livserfarenhet och därmed ålder gjort mig till en bättre ledare (förutsatt att jag bibehållit mina goda sidor såklart). Utmaningar stärker mig och ger mig ”skinn på näsan”. Mod och uthållighet hjälper mig långt, har jag tillräckligt stor tro på det jag gör och fullföljer så brukar det bli bra.

Mina utmaningar har oftast varit att jag inte vill stöta mig med någon. Jag har lärt mig att inte vara rädd för att ta emot negativa personers kommentarer. För visst var jag orolig men jag klarar inte av att förändra om jag inte tror på det själv och ser en långsiktig positiv lösning för de som initialt känner sig drabbade. 

Om du fick ge ditt 20/30-åriga jag ett tips, vad skulle det vara?
Jag har gett många 20-åringar tipset att var inte rädd att välja. Det finns så många val att göra och några kommer vara fel, men om det blev fel så ha alltid ett alternativ i bakfickan. Det kräver att man har ett öppet sinne och ett mindset som är adaptivt till situationen.

Något som jag använde mig av när jag i 30-års åldern fick barn. Alla böcker jag bläddrat igenom före barnet föddes och som sen inte riktigt stämde med vad han verkade behöva. ”Go with the flow” och låt den ta dig dit den bär. Blir det fel så är det vara att vända, byta bana, testa en annan lösning – men glöm inte att lyssna på ditt hjärta och hjärna.