Irena Färemo om sitt ledarskap: Teamet är viktigt!

Publicerad: 4 dec, 2023

Irena Färemo, VD på OPO Scandinavia, delar med sig av sin inspirerande resa från ekonom till ledare i en börsnoterad koncern. I denna intervju berättar hon om sitt brinnande intresse för att skapa resultat och framgång genom att inspirera medarbetare att tro på företagets framtid. Genom FEWs ledarprogram har hon stärkt sitt ledarskap och arbetar nu aktivt med att skapa tillit och trygghet i organisationen. Hon poängterar vikten av att skapa en transparent och utvecklande arbetsmiljö där varje individ känner att de kan växa och ta ansvar. För unga kvinnor i början av sina karriärer delar hon viktiga råd om att be om hjälp, nätverka och omge sig med energigivande människor. Med ett levnadsmotto som lyder ”Var nyfiken!” betonar hon vikten av att vara öppen för utveckling och att hitta balans i livet genom träning och andrum utanför arbetet.

FEW Alumni är ett nätverk som består av 200 medlemmar, varav 125 är kvinnor som sedan uppstarten 2006 fram till nu, deltagit i något av våra 11 ledarprogram ”FEW – For Executive Women”. Övriga 75 är mentorer som följt oss på resan, såväl kvinnor som män.

Vem är du?
Jag har ett brinnande intresse för att se nya möjligheter både i livet och i affärer. Privat är jag väldigt aktiv och umgås med familj och vänner. Jag gillar träning och är livsnjutare.
Professionellt gillar jag att skapa resultat och framgång genom att inspirera medarbetarna att tro på företagets framtid. Jag tycker om att träffa kunder och samarbetspartners – det ger energi att hjälpa dem hitta en bra lösning.

Berätta kort om din professionella resa!
Jag är ekonomen som blev VD. På mitt nuvarande arbete där jag varit länge, har jag verkligen utvecklats med verksamheten och gått igenom olika roller; ekonom, ledningsgrupp, VD, delägare och nu VD i en koncern som är börsnoterad. En otroligt lärorik resa att se så många delar i olika ägarskap av ett företag. Jag har alltid haft en drivkraft att göra saker lite bättre, effektivare och få nöjdare kunder och medarbetare.

Vad har FEWs ledarprogram betytt för dig?
FEW-programmet har gjort att jag vågar lita på mig själv och mitt ledarskap. Jag vet vad jag är bra på och också vilka brister jag måste jobba med. Jag har blivit tryggare i min roll och jobbar med att skapa tillit ner i organisationen så att vi får starka och trygga medarbetare.

Vad utmärker dig som ledare?
Teamet är viktigt för mig som ledare och alla har ett värde för att ta oss dit vi vill. Det jag vill är att se personer växa och ta ansvar. Jag älskar utmaningar och att utveckla organisationen till att bli den bästa versionen av sig själv.

Hur skapar du värde i din organisation?
Jag försöker skapa en organisation där alla känner att de kan ta ansvar och utvecklas, vi skall ha roligt tillsammans. Min intention är att informera om allt som sker i företaget och i omvärlden som påverkar oss, så det skapas en förståelse varför vi tar vissa beslut. Transparens är viktigt.

Vilket tips vill du ge till unga kvinnor som är i början av sin karriär?
– Be om hjälp, var inte en ensam duktig flicka! Det finns många som gjort resan före dig och du kan få hjälp att navigera. Nätverka, är ett råd jag en gång fick till mig. Alla vill äta en lunch eller ta en fika och är villiga att dela med sig av sina erfarenheter, så var inte rädd för att fråga.

– Omge dig med människor som ger energi och gör det som inspirerar dig då blir livet så mycket mer givande.

– Tro på dig själv!

Har du någon förebild? Vem och varför?
Jag har inte en förebild, utan egentligen alla som har ett driv att vilja utvecklas och är positiva. Det ger så mycket energi!

Har du något levnadsmotto?
– Var nyfiken!

Hur arbetar du med din egen hållbarhet?
Vår nya koncern erbjuder ett VD-nätverk för chefer, där vi kan hjälpas åt med erfarenhetsutbyte.
Annars är det genom att hitta andrum utanför arbetet och träning är superviktigt för mig. Jag tar in inspiration och går kurser för att utvecklas. Dessutom har jag en HR-coach som ser MIG, (eftersom man är väldigt ensam i rollen), och som hjälper mig hitta fokus när det är intensivt.