Cecilia Wallersköld – Jag önskar att jag hade vågat mer tidigare i livet!

Publicerad: 20 nov, 2023

Cecilia Wallersköld, ägare och affärskonsult på MomentZero AB och delägare i And More Equitours, är en ledare med en imponerande professionell resa inom Affärs- och IT-konsultbranschen. I en intervju delar hon med sig av sina insikter om ledarskap och karriär, och berättar hur FEWs ledarprogram har påverkat henne. Cecilia är känd för sitt tydliga och coachande ledarskap, och hon tror på att skapa värde genom att utmana, inspirera och engagera. För unga kvinnor i början av sina karriärer ger hon rådet att skaffa en bra chef, våga chansa och följa sin inre kompass. Med en passion för utveckling, sin familj och sin häst hittar Cecilia balans och hållbarhet i livet.

FEW Alumni är ett nätverk som består av 200 medlemmar, varav 125 är kvinnor som sedan uppstarten 2006 fram till nu, deltagit i något av våra 11 ledarprogram ”FEW – For Executive Women”. Övriga 75 är mentorer som följt oss på resan, såväl kvinnor som män.

Vem är du?
Jag är en driven ledare och lagspelare, rättfram, jordnära, envis och nyfiken med glimten i ögat. Jag brinner för att utveckla verksamheter och driva förändring av olika slag. Jag trivs bäst att arbeta i projektform mot tydliga mål och med nya utmaningar – att tillsammans med andra hitta vägar framåt och lösningar på låsningar! Att utforska och utmana.

Berätta kort om din professionella resa!
Jag har verkat inom Affärs- och IT-konsultbranschen under i princip hela min karriär. Jag började som systemutvecklare men var mer intresserad av vad tekniken kan användas till än tekniken i sig själv. Min resa har därför gått vidare i roller som projektledare, managementkonsult, förändringsledare, chef/ledare, ledningsgrupp, styrelsemedlem. Idag verkar jag som affärskonsult i mitt eget företag MomentZero och är delägare i reseföretaget And More Equitours.

Vad har FEWs ledarprogram betytt för dig?
Framför allt självinsikt. Vem jag är, vad jag står för, mina styrkor/svagheter och drivkrafter. Jag fick tid och verktyg för självreflektion som ledde mig vidare i mitt ledarskap och min karriär. Att få ta del av och dela erfarenheter med övriga fantastiska kvinnor i FEW 7 gav nya perspektiv på ibland svåra frågor. Utbildning i styrelsearbete har också varit mycket värdefullt för mig.

Vad utmärker dig som ledare?
Tydlig och rak är det jag oftast får höra. Jag är nog en typisk coachande ledare – att detaljstyra är inte min styrka. Jag är bäst i rörelse framåt och vill förmedla en gemensam bild av det vi vill uppnå och varför. Sedan jobbar jag mycket med att inspirera, engagera och involvera – laget är starkare än jaget.

Hur skapar du värde i din organisation?
Jag är ju min egen så jag har ingen organisation, men jag är noga med att det finns ett tydligt Varför och Mål i mina uppdrag. Med ett utifrånperspektiv kan jag utmana, ställa frågor och föreslå alternativa lösningar. Jag bidrar med verktyg, metoder, energi, tålamod, drivkraft och en stor portion ödmjukhet och humor. Jag får saker att hända.

Vilket tips vill du ge till unga kvinnor som är i början av sin karriär?
Skaffa en bra chef – som tror på, stöttar och vägleder dig och som vill få dig att lyckas. Våga chansa och säga Ja! till möjligheter som dyker upp. Våga säga Nej! till det som inte stämmer med din inre kompass. 

Har du någon förebild? Vem och varför?
Mina förebilder är de som vågar släppa ledstången och satsa – på en idé, på ett företag, en sak eller ett område som de brinner för. De som är hängivna, lite nördiga och ”bara måste” och inte följer i andras hjulspår. Jag önskar att jag hade vågat mer tidigare i livet!

Har du något levnadsmotto?
Jag har ofta känt och sagt ”Jag vill mer”!

Hur arbetar du med din egen hållbarhet?
Min häst Palomito kräver fullt fokus och tillsammans med honom landar och andas jag. Lugna ridturer i skogen, ett svettigt dressyrpass, tungt stallarbete eller bara stilla mys är en lisa för kropp och själ. I Nice har vi lite av ett ”andra hem” och då gäller lågt tempo, simma, flanera, upptäcka, god mat och dryck.