Annette Melander Berg: ”Säg det du gör och gör det du säger”

Publicerad: 13 nov, 2023

Annette Melander Berg, VD på Morgan Madison AB, har en imponerande karriär som sträcker sig över olika sektorer. Med en bakgrund som internationell civilekonom och ett djupt intresse för beteendevetenskap och psykologi har Annette hela tiden haft ett fokus på ledarskap. I sin yrkesbana har hon engagerat sig inom områden som marknadsföring, kommunikation, PR, försäljning och kundrelationer. Från små företag till stora organisationer och som näringslivsdirektör inom det offentliga har Annette byggt en imponerande meritlista. Här berättar hon om FEWs ledarprogram och vad som utmärker henne som ledare, samt ger värdefulla råd till unga kvinnor som är i början av sina egna karriärer.

FEW Alumni är ett nätverk som består av 200 medlemmar, varav 125 är kvinnor som sedan uppstarten 2006 fram till nu, deltagit i något av våra 11 ledarprogram ”FEW – For Executive Women”. Övriga 75 är mentorer som följt oss på resan, såväl kvinnor som män.

Vem är du?
Jag heter Annette, är 55 år och bor i Helsingborg med sambo och yngsta dottern som går sista året på gymnasiet. Äldsta dottern är utflugen och bor i Stockholm.

Berätta kort om din professionella resa!
Jag är internationell civilekonom i botten, men har alltid haft en dragning till beteendevetenskap och psykologi. Därför har jag också intresserat mig för ledarskap genom hela min yrkeskarriär, och utbildat mig till handledare för UGL (Försvarshögskolans koncept Utveckling av Grupp och Ledare).

I mina yrkesroller har jag alltid ”stått på kundens sida”, vilket har inneburit arbete med marknadsföring, kommunikation, PR, försäljning och kundrelationer. Jag har arbetat i både små och stora bolag, drivit eget företag, gjort en utflykt till det offentliga som näringslivsdirektör, och har nu ett uppdrag som VD för det svenska livsstilsvarumärket Morgan Madison, som precis lanserat nischdofter tillsammans med hockey- och stilikonen Henrik Lundqvist.

Vad har FEWs ledarprogram betytt för dig?
Väldigt mycket! Jag gick FEW 1 2006 – 2007, och vi träffas fortfarande i vårt nätverk 3 – 4 gånger per år. Det är ovärderligt. Själva utbildningen har också gett mig, tillsammans med UGL, de viktigaste verktygen för att fungera som ledare.

Vad utmärker dig som ledare?
Jag gillar UGLs definition på utvecklande ledarskap och det är mot detta jag strävar. Den definitionen bygger på att du behöver skapa förutsättningar för motivation och inspiration, du behöver agera som en förebild och ett föredöme, och du behöver visa personlig omtanke.

Hur skapar du värde i din organisation?
I ett litet bolag som Morgan Madison finns det inte så många andra att delegera eller lämna över till, därför handlar det i min nuvarande roll väldigt mycket om att få konkreta saker gjorda här och nu. Det gör att jag också lär mig otroligt mycket nytt, t ex om hur man startar dotterbolag i USA.

Vilket tips vill du ge till unga kvinnor som är i början av sin karriär?
Lyssna på dig själv och dina egna drivkrafter. Det är inte alltid lätt i början men våga lyssna inåt, samt se till att ha bra människor runt omkring som kan stötta i upp- och nedgångar: partner, arbetskamrater, vänner, mentorer. Och våga testa, prova vingarna! Ibland går det bra, ibland går det mindre bra, men du lär dig massor oavsett.

Har du någon förebild? Vem och varför?
Jag har länge beundrat Dag Hammarskjöld och läst massor av böcker om honom. Han verkar ha varit en krävande chef och ledare, men allra mest krävde han av sig själv och han åstadkom mycket bra.

Har du något levnadsmotto?
Nej, kanske snarare några saker som jag vill kunna stå för; som att agera med integritet, som för mig kan sammanfattas som ”säg det du gör och gör det du säger”. Jag vill att människor ska veta var de har mig.

Hur arbetar du med din egen hållbarhet?
Jag jobbar väldigt mycket just nu. Nu är det extra viktigt för mig att träna regelbundet men också att försöka hålla huvudet och tankarna i schack genom återhämtning i form av t ex ljudböcker och guidade meditationer. Jag letar alltid efter sätt att träna mentalt, och inser att jag skulle behöva hitta något jag kan hålla fast vid över tid. Men det kommer!