Anna Werntoft – ledare, investerare, världsmedborgare. Med en passion för att bygga företag och skapa möjligheter för människor att växa, har Anna Werntoft gjort en imponerande resa inom näringslivet. Hon är en engagerad ledare som brinner för hållbara affärer och tekniska innovationer. Från en uppväxt på landet till internationella chefsroller har Anna kombinerat sitt driv med en vilja att bidra till en bättre värld.
FEW Alumni är ett nätverk som består av 200 medlemmar, varav 125 är kvinnor som sedan uppstarten 2006 fram till nu, deltagit i något av våra 11 ledarprogram ”FEW – For Executive Women”. Övriga 75 är mentorer som följt oss på resan, såväl kvinnor som män.
Vem är du?
Jag är en kvinna som brinner för att bygga företag och skapa förutsättningar för att människor ska växa. Jag vill bidra till en bättre värld och ständigt lära mig mer.
Jag har förmånen att vara lyckligt gift med tre barn som alla börjar bli stora. När jag inte arbetar gillar jag att spela padel, utöva yoga, åka skidor, vandra, njuta av ett gott vin och god mat.
Berätta kort om din professionella resa!
Jag läste ekonomi på Lunds universitet och var samtidigt engagerad i studentorganisationen Malmö Nation. Tiden på Malmö Nation lärde mig hur man engagerar människor att bidra för att det är roligt, utan krav på ekonomisk kompensation.
Jag började min karriär som Management Trainee på International Masters Publishers, där jag fick resa internationellt och prova på många olika funktioner samtidigt som vi genomförde koncernprojekt.
Jag arbetade som konsult på BSI & Partners och blev partner och delägare. Jag arbetade med strategi-, organisationsutvecklings- och processutvecklingsprojekt i både stora och små bolag. Jag lärde mig att samla in data, använda modeller samt se samband och hitta lösningar.
Sedan arbetade jag på Cerdo Bank Partner som IT-Chef under tiden tre banker bytte kärnsystem och omorganiserade IT-processerna.
2010 blev jag vVD på Stratiteq, ett affärs- och IT-konsultbolag i Malmö, då med ca 30 medarbetare. Jag blev senare VD och utvecklade nya affärsområden samt öppnade ett kontor i Stockholm. När jag lämnade bolaget 2019 hade vi 150 anställda och 30 underkonsulter, med en omsättning på 186 MSEK. En tillväxt som gjordes utan kapitaltillskott och med genomgående svarta siffror.
På IBM Consulting arbetade jag som Nordisk ledare för ett affärsområde rörande kundnära system (iX). Två väldigt lärorika år som gav mig insikt i hur ett amerikansk storbolag fungerar, vilken styrka det är att ha expertkollegor över hela världen och vilken otrolig påverkan ett sådant bolag har när det fokuserar.
2021 erbjöds jag tjänsten som Chief Transformation Officer på Ikano Bank vilket innebar att driva bankens strategi- och affärsplansarbete inklusive hållbarhetsagendan samt koordinera rapportering och kommunikation kring bankens transformation. Ikano Bank, som är en kredit- och inlåningsbank i 8 länder, och är i färd med att byta ut samtliga produktplattformar och skapa ett starkt finansieringskoncept för bland annat INGKAs kunder (INGKA är ägare av merparten av världens IKEA butiker).
Hur upplevde du att vara mentor i FEW-programmet?
FEW är ett unikt program som driver utveckling av hela ledarskapet och sätter sin adepts person i fokus. Det var väldigt kul att få vara med och följa min adept och föra diskussioner om hennes upplevelse av programmet såväl som hennes vardagssituation på jobbet. Detta var under pandemin, vilket innebar att det var en speciell tid att leda och verka i, generellt. Jag upplever att FEW gav extra styrka under just pandemin eftersom programmet adresserar så många av de mjukare sidorna i ledarskapet.
Vad utmärker dig som ledare?
Jag har ett starkt driv och en god kommunikationsförmåga som gör det lätt för mig att skapa engagemang bland medarbetare. Jag vill använda ny teknik och nya arbetssätt för att skapa hållbara affärer och medarbetare.
Det är avgörande att säkerställa att strategin är väl underbyggd med korrekt data och att planen för att nå bolagets framtida positionering och intjäning inbegriper alla delar; teknik, människa, process och struktur. För mig är det viktigt att visa att saker och ting hänger samman.
Svackor är till för att skapa ett ännu starkare bolag i affär som kultur. Kulturen, med tillhörande värderingar avgör hur vi hanterar framgång och motgång, hur vi lär och delar kunskap och hur vi tillsammans gör det kul att gå till jobbet.
Hur skapar du värde i din organisation?
Min styrka ligger i att skapa engagemang och tydlighet kring en strategi och plan samt säkerställa att bolaget såväl som medarbetarna hänger med i affärsutvecklingen. ESG-frågan är en självklar del i affärs- och verksamhetsutvecklingen. Jag skapar tydlighet i form av anpassad kommunikation och i att förstärka och fira teambedrifter och framgångar. Jag kommunicerar gärna lärdomar som bygger på såväl framgång som misstag.
Vilket tips vill du ge till unga kvinnor som är i början av sin karriär?
Fokusera på att lära dig massor, ställ frågor, var ifrågasättande men ödmjuk inför komplexitet och erfarenheter. Ta för dig och var generös med lärdomar och reflektioner. Var orädd för att ta kontakt med seniora ledare; jag vet ingen som tackar nej till en kaffe.
Gör det som intresserar dig och som du tycker om, och var inte rädd för att ställa frågor tills du förstår. Det mesta är spännande när man väl lyfter på locket. Hugg i, alltid lär man sig något.
Har du någon förebild? Vem och varför?
Min mor är min förebild. Ensam uppfostrade hon fyra barn på en gård på landet. Hon är stark, rolig, gör roliga saker för andra och för sig själv, tog en doktorsexamen vid 50 års ålder och lagar fantastisk mat. Hon visar varför familj är viktigt men att Du också är viktig.
Har du något levnadsmotto?
Jag lärde mig som liten att: ”sluta gnäll eller gör något åt det”. Det är ett fasligt bra motto som gör att måste reflektera över:
- Är detta prioriterat eller viktigt? Om inte – ja, men släpp det då. Ödsla inte energi. Reta dig inte på petitesser. Alternativt, skratta åt dem. Det blir roligare då.
- Om det är viktigt – Kan jag åstadkomma något, ändra något? Ja, men då är det viktigt att fundera på varför det är viktigt, hur det ska gå till, vad som krävs och när det ska göras.
- Om det är viktigt men du kan inte påverka det – Acceptera och gå vidare. Lär dig leva med att saker inte alltid går att påverka. Livet är inte alltid kul. Att sörja betyder att du älskat och det är viktigast.
I slutändan handlar det om att aktivt välja hur jag ska hanterar de situationer jag ställs inför. Jag lyckas inte alltid med det, men det är en ambition att leva efter.
Hur arbetar du med din egen hållbarhet?
Jag arbetar både med mental och fysisk styrka. Jag har ett behov av endorfiner och det hjälper till att motivera mig till cirkelträning, ridning, padel-tennis eller yoga. Att röra på mig gör mig fysiskt trött och får mig att andas lätt.
Jag har ett behov att sortera saker i min hjärna och få lov att reflektera, varför ensamtid är viktigt. Jag uppfattas som en extrovert och social person men jag vilar bäst i ensamhet. En egendag vid strand eller några timmars promenad är fint.
De senaste åren har jag snöat in på ”Power food”, matingredienser med evidens för att göra bra saker för kroppen. Men det hindrar mig inte att äta allt som är gott och dricka vin, framför allt med familj och härliga vänner som jag får skratta eller högljutt debattera med.