Sam Aston: ”Att vara mentor är både utvecklande och givande”

Publicerad: 3 apr, 2024

Sam Aston, VD på Netset AB, bär med sig en imponerande professionell resa som en engagerad ledare, entreprenör och investerare. Genom åren har han inte bara drivit flera framgångsrika tech-företag som Apptus och Additude utan har även delat sin erfarenhet som mentor i FEW-programmet. Med en energi som är smittsam och en genuin passion för människor, strävar han efter att skapa en trygg och tillväxtorienterad arbetsmiljö för sitt team. För unga kvinnor som börjar sin karriär, betonar han vikten av att vara autentisk, ta initiativ och våga agera. Med ett motto som ”Work hard and play hard” och en strävan efter både social och ekonomisk hållbarhet, fortsätter Sam Aston att inspirera både inom och utanför affärsvärlden.

FEW Alumni är ett nätverk som består av 200 medlemmar, varav 125 är kvinnor som sedan uppstarten 2006 fram till nu, deltagit i något av våra 11 ledarprogram ”FEW – For Executive Women”. Övriga 75 är mentorer som följt oss på resan, såväl kvinnor som män.

Vem är du?
En glad och social styrelseledamot, entreprenör, investerare & ingenjör. Två vuxna barn och en vuxen fru. Den sistnämnda har även gått FEW programmet.

Berätta kort om din professionella resa!
Jag startade som IT-konsult i början av 90-talet som färsk civilingenjör och gjorde några år utomlands. Fick därefter börja med sälj och ta ansvar för några av våra största kunder. Sedan erbjöds jag även ta hand om ett team som växte snabbt. Då fick jag upp ögonen för hur kul och utmanande det är att vara ledare. I slutet av 90-talet jobbade jag mest med bolagsledning och tyckte nog det var det mest intressanta och roligaste jag gjort. Det har jag fortsatt med sedan dess. Har startat flertalet tech-företag och ideella verksamheter med andra duktiga entreprenörer. Flera av verksamheterna har utvecklats positivt. Några som kan nämnas är Apptus, Epsilon IT och senast Additude som jag kom in i när de omsatte ca 40 Mkr. Additude omsatte drygt 250 Mkr mitt sista år som VD där. Idag är jag VD på mjukvarubolaget Netset som jobbar med B2B e-handel och har kunder i ett 20-tal länder.

Hur upplevde du att vara mentor i FEW-programmet?
Det var både utvecklande och givande. En positiv sak var att ges möjlighet att följa en person genom en tydlig utvecklingsresa. Efter varje internatpass som kursdeltagaren genomgått fanns det en nästan ändlös mängd diskussionsområden som var både spännande och intressanta att diskutera utifrån mitt eget perspektiv såväl som adeptens.

Vad utmärker dig som ledare?
Jag tror jag har en energinivå som är relativt sett ganska hög. Jag är genuint intresserad av människor. Jag tröttnar nästan aldrig på att jobba eller att umgås med människor. Att lära känna nya människor och lära mig av deras erfarenheter är jag väldigt road av. Normalt sett är jag glad, positiv och försöker skapa en psykologisk trygghet för mina medarbetare.

Hur skapar du värde i din organisation?
I den bästa av världar är jag en närvarande ledare som försöker skapa trygghet och riktning åt mina medarbetare. Jag hoppas jag är en tydlig ledare som är mål- och tillväxtorienterad, men samtidigt empatisk.

Vilket tips vill du ge till unga kvinnor som är i början av sin karriär?
Var dig själv och gör ditt bästa. Visa att du bryr dig och ta ansvar för det som behöver göras. Var inte rädd för att göra fel, men våga agera och visa mod. Gör, dvs se till att få saker gjorda mer än att prata om det.

Har du någon förebild? Vem och varför?
Generellt har jag ingen specifik längre, men uppskattar oerhört mycket entreprenörer som lyckats och därefter vill göra gott på ett eller annat vis i samhället.

Har du något levnadsmotto?
Work hard and play hard. Jag har en hög aktivitetsnivå i jobbet och socialt.
Under studietiden var strategin att inte missa en tenta eller heller en fest. Lyckades generellt sett ganska bra med båda 😊. Är väl lite lugnare nu lyckligtvis.

Hur arbetar du med din egen hållbarhet?
Det var en bra och komplex fråga!!

När det gäller social hållbarhet försöker jag ta tillvara människors olikheter och att skapa en inkluderande arbetskultur. Har även engagerat mig ideellt i dessa frågor.

Ekonomiskt hållbart är att driva företag på ett långsiktigt tryggt och stabilt sätt för att skapa en trygghet för ägare och anställda så väl som för staten.