Ledarskapsinspiration: ”Sluta tro på allt du tänker”

Publicerad: 11 nov, 2020

I veckans Sharing is Caring har vi pratat med den sylvassa kommunikatören och skickliga ledaren Linda Vikström Nielsen som redan som nyexaminerad kommunikatör tog sig an stora uppdrag att växa med. Idag är hon deltagare i Few10 och ledaren bakom IKEAs kommunikation i Sverige. Hur har resan sett ut? Hur ser hon på värdeskapande ledarskap? Och vilka bra tips har hon till unga kvinnor som är i början av sina karriärer? Tack Linda för ett inspirerande samtal!

Vad utmärker dig som ledare? 

Som ledare litar jag på min egen kompass samtidigt som jag älskar kraften i kollektiv intelligens. Jag är övertygad om att allt börjar med ett tydligt syfte och att medarbetare som får ansvar och förtroende att fatta egna beslut vågar lita på sig själva, mår bättre och i slutändan levererar bättre resultat.

Hur skulle du beskriva dig själv, din karriär och den resa du gjort hittills? 

En kort summering av min ledarskapsresa skulle vara att jag som ung ledare inte alltid förstod varför andra skulle ledas av mig, till att idag bättre förstå min egen kraft. Jag har haft förmånen att få utvecklas tillsammans med IKEA, och har många gånger fått stora uppdrag där jag vuxit med uppgiften. Allt ifrån att som nybakad kommunikatör stötta Ingvar Kamprad i mediesituationer, hantera diverse kriser, till att på senare år bygga upp en global kommunikationsavdelning. I min nuvarande roll är jag och teamet ansvariga för att representera varumärket IKEA på svenska marknaden.

Vad utmärker en bra ledare enligt dig? 

Det vilar något stort i att leda i sina styrkor och vara medveten om de egna begränsningarna. Det är där framgången startar, i självledarskapet. Och naturligtvis att ha ett genuint intresse i både människor och verksamhet.

Vad tänker du när jag säger ”sharing is caring”?

Att dela med sig av sina erfarenheter, också när de kanske inte är så smickrande. Att ta alla tillfällen i akt att tala gott om andra människor och deras förmågor och leveranser. 

Vilka är dina styrkor? 

Jag har ett stort driv och är bra på att växla mellan helikopterperspektiv, de mindre frågorna och att se synergier däremellan. Jag är bra på att bygga förtroendefulla relationer och får ofta höra att jag har ett sunt förnuft. Jag tror också att jag har en talang för att få andra människor att se det bästa i sig själva.

Vilka är dina svagheter, hur arbetar du med dessa? 

Jag är min egen värsta kritiker och jobbar lätt för hårt och för mycket. Jag har med tiden  lärt mig att jag blir bättre och mer produktiv när jag tar hand om mig och skapar tid för återhämtning. När jag mest ser problem, vet jag att det är dags att ta en paus och göra något annat för att få tillbaka mitt perspektiv.

Hur gör du för att hålla dig motiverad?

Det är viktigt för mig att försöka få utlopp för olika delar av mig själv. Med ett ’brainy’ jobb kan det lätt bli lite skevt och kreativiteten får mindre utrymme. Jag har lärt mig att när jag är i fas med både min fysiska och psykiska balans och energi, är också motivationen på topp.  

 Vad är värdeskapande ledarskap för dig? Hur utövar man det? 

Komplexiteten i dagens arbetsliv gör att ingen har hela bilden och det räcker inte med en människas perspektiv. Det räcker inte att jag är bra på mitt och du på ditt. Att vi tjänar pengar är en utkomst av vad vi gör, men att skapa värde är något annat. Ett värdeskapande ledarskap handlar om att definiera det större syftet och att hjälpa organisationen att tro på att man kan leverera på högt uppsatta mål.

Linda tillsammans med sin mentor Arja Taaveniku

Vad är det bästa rådet du fått under din karriär? 

Balansgången mellan hierarki och kaos ligger i att formulera klara mål och ansvarsområden, ge information om vad och varför samt lyssna på medarbetarnas råd.

Var hittar du din inspiration? 

Jag får mycket inspiration av alla kloka människor i min närhet. Men också genom att läsa och att reflektera på egen kammare.

Vilka är dina drivkrafter? 

Att bidra till att andra människor växer, att de utvecklar sin potential och därigenom skapar värde och hållbara resultat.  

Vilka utmaningar har du stött på i livet som har påverkat dig som ledare? Eller gjort dig till en bättre ledare?

Under en period, i samband med stora förändringar och ett avsevärt mycket större uppdrag, klev jag in i en roll och agerade som jag trodde det förväntades av mig – istället för att vara riktigt sann mot mig själv och leda som Linda. Det var en tuff period, men också ett tillfälle att utveckla mitt ledarskap och att bli mer medveten om hur jag kan leda i mina styrkor. Och inte minst, att vara medveten om när jag inte gör det. 

Om du fick ge ditt 20/30-åriga jag ett tips, vad skulle det vara?

Sluta tro på allt du tänker.