Ledarinspiration: Hon leder administrativt 800 forskare på Skånes universitetssjukhus

Publicerad: 8 feb, 2021

Camilla Andersson har i tjugo år verkat på Skånes universitetssjukhus, de senaste nio åren som enhetschef enhet forsknings- och utbildningsekonomi. Under sitt deltagande i Few10 fick vi lära känna Camilla och hennes ledarskap. Sättet som hon genom att vara rak och ärlig lyckas få med sig organisationen, skapa struktur och driva förändring.

Hon drivs av att skapa en bättre värld och genom att vara konsekvent i sitt arbetssätt inspirerar hon många i sin omgivning. Låt dig inspireras av hennes bidrag i ”sharing is caring”.

 –      Att dela med sig är helt klart en viktig och stor tillgång som driver utveckling. Däremot är jag av den åsikten att man bör tänka igenom vad det är man delar med sig av. I ett informationssamhälle där vi ständigt överöses av information från olika håll tror jag på att ha en tydlig bild av vad man vill förmedla för att det ska vara värdefullt för så många som möjligt.

Camilla är utbildad ekonom och har under sina tjugo år på sjukhuset haft en rad olika positioner. Idag är hon enhetschef på enheten för forsknings- och utbildningsekonomi.

–       Mitt uppdrag som enhetschef har varit en spännande resa i sig. Eftersom jag arbetar mitt i forskningens centrum ställer det krav på min förmåga att organisera, strukturera och få med mig de 800 forskare som ingår i verksamheten. En viktig del i det handlar om att alltid behandla alla lika, i kombination med att vara konsekvent, det har varit en nyckel för att skapa skillnad.

Under Camillas tid i Few-programmet har vi fått lära känna henne som en oerhört engagerad person som ständigt söker efter den bästa vägen.

–      Jag har valt att arbeta på sjukhuset för att jag tycker att vi har oslagbara produkter –sjukvård, forskning och utbildning. Samhällsfrågor och ekonomi intresserar mig också och tillsammans med våra produkter får det mig att tycka det är roligt att gå till jobbet. Detta bidrar till att jag uppfattas som engagerad ledare. En faktor som jag tror är avgörande för bra ledarskap.

Drivkraften att bidra till att skapa en bättre värld är signifikant i Camillas ledarskap och hon värdesätter välmående högt, både sitt eget och hos de omkring sig.

–       Jag har gjort några svåra val i livet som har gjort att jag fått reflektera över mig själv och vem jag vill vara och utvecklat självinsikt och ett gott självledarskap.
Min omgivning upplever mig som trygg och stabil och jag tror att det också beror på att jag är långsiktig i allt jag gör. Gäller också min förmåga att inte ge upp, jag finns där även när man inte är sitt bästa jag.

Precis de här egenskaperna är vad vi känner igen så starkt hos Camilla och i hennes ledarskap. Att ena organisationen, stå bakom varje individ och se till att alla behandlas lika.

– Om jag skulle ge mitt yngre jag ett tips så skulle det vara att göra det som är kul, då skapas engagemang och motivation. Ska man hålla länge och skapa resultat under lång tid så måste man verkligen tycka om det man gör.

Fakta:
Namn: Camilla Andersson
Gör: Enhetschef för enhet forsknings- och utbildningsekonomi
Bästa boken: 7 goda vanor, Stephen Covey
Favoritmotto: ”Att vara lyhörd”
Gör helst en ledig dag: Umgås med vänner och familj
En mening som beskriver Few-programmet: Hjärna och hjärta som driver utveckling