Jeanette Skjelmose: ”Våga testa nya områden”

Publicerad: 8 apr, 2024

Möt Jeanette Skjelmose, Vice President Operations på Axis Communications AB och mentor i FEW-programmet. Med en bakgrund inom hållbarhet och ekonomi har Jeanette inte bara skapat en imponerande karriär inom IKEA-sfären utan breddat sin inverkan som ansvarig för tillverknings- och försörjningskedjan på Axis. I en exklusiv intervju delar Jeanette med sig av sina insikter om mentorskap, ledarskap och livsmotto, samtidigt som hon uppmanar unga kvinnor att våga testa nya områden och aldrig sluta lära nytt.

FEW Alumni är ett nätverk som består av 200 medlemmar, varav 125 är kvinnor som sedan uppstarten 2006 fram till nu, deltagit i något av våra 11 ledarprogram ”FEW – For Executive Women”. Övriga 75 är mentorer som följt oss på resan, såväl kvinnor som män.

Vem är du?
En optimistisk, energisk, nyfiken och orädd person som älskar att lära sig nytt, utvecklas och bidra till andras resor och utveckling.

Berätta kort om din professionella resa!
Med en bakgrund inom hållbarhet och ekonomi har jag arbetat merparten av mitt yrkesliv inom IKEA-sfärens olika delar. Som hållbarhetschef, varuhuschef, affärsområdeschef och vice VD. Senaste åren har jag breddat min portfölj och erfarenhet genom mitt arbete på Axis Communications AB där jag ansvarar för vår tillverknings- och försörjningskedja.

Hur upplever du att vara mentor i FEW-programmet?
En fantastisk möjlighet att få utvecklas och utveckla genom möten och spännande dialoger med en annan ledare. Mycket inspirerande och givande på alla sätt.

Vad utmärker dig som ledare?
Mod, nyfikenhet och samarbete där jag inspireras av att se team växa, våga och utvecklas. Jag är en stark anhängare av att leda med kommunikation och ser vikten av att på ett enkelt och entusiasmerande sätt inspirera människor att dra åt samma håll och göra det lilla extra.

Hur skapar du värde i din organisation?
Genom att förtydliga vart vi är på väg och hur vi kan göra skillnad. Jag är starkt driven av en tydlig vision och jobbar mycket för att få alla att känna sitt värde på vägen mot den. Jag är även känd för att bidra med energi, lösningsfokus och drivkraft.

Vilket tips vill du ge till unga kvinnor som är i början av sin karriär?
Våga testa nya områden, lita på att du kan växa med uppgiften och sluta aldrig lära nytt. Gör saker du gillar och får energi av, då gör du ett bra jobb och du syns i mängden. Våga vara dig själv i alla lägen!

Har du någon förebild? Vem och varför?
Astrid Lindgren. Hon vågade stå upp för vad hon kände var viktigt och var inte rädd för att utmana normer. Ett ständigt fokus på viktiga samhällsfrågor och en orubblig framtidstro. Hans Rosling, av samma anledning. Jag inspireras av möjlighetsfokus och kommunikation som gör skillnad.

Har du något levnadsmotto?
One life, live it!

Hur arbetar du med din egen hållbarhet?
Jag tar inte mig själv på för stort allvar. Har därigenom lätt för att delegera, är prestigelös och ger mig själv tid till att fylla livet med annat än jobb.