Eva Kristiansson: ”Passionerat engagemang är min ledstjärna”

Publicerad: 5 feb, 2024

I en exklusiv intervju delar Eva Kristiansson, VD för PostNords Personalstiftelse PostNord Plus, med oss sin fascinerande resa från ungdomsår som barnflicka och skidlärare i USA till dagens ledarskapsroll. Med över 30 år i arbetsledande positioner har Eva utvecklat ett unikt ledarskap präglat av ”Passionerat Engagemang.” Vi får också insikter om hennes deltagande i FEW9-programmet och hur det formade både hennes professionella och personliga utveckling. Dessutom avslöjar Eva sitt hållbarhetsprojekt ”Klimatsmart” och delar värdefulla råd för unga kvinnor i början av sina karriärer. Läs vidare för att upptäcka hemligheterna bakom Eva Kristianssons framgång som en inspirerande och engagerad ledare.

FEW Alumni är ett nätverk som består av 200 medlemmar, varav 125 är kvinnor som sedan uppstarten 2006 fram till nu, deltagit i något av våra 11 ledarprogram ”FEW – For Executive Women”. Övriga 75 är mentorer som följt oss på resan, såväl kvinnor som män.

Vem är du?
Eva Kristiansson heter jag och jag arbetar idag som VD för PostNords Personalstiftelse PostNord Plus, som har i uppdrag att skapa en aktiv fritid för alla PostNords anställda. 

Berätta kort om din professionella resa!
Allt började som barnflicka och skidlärare i USA. Sedan som reseledare i Europa till en Högskoleexamen i Hotell och Restaurang management i Schweiz vidare till en hotellkarriär på Grand Hotel i Stockholm och inom Scandic Hotels i Stockholm. Från Hotellreceptionist till Nightmanager och vidare till receptionschef och Hotellchef.

Därefter Turistservicechef i Stockholm i 10 år där jag ansvarade för Turistservice, samordnare och utredare för Turistverksamheten i Stockholm och chef för Stockholms Turistbyråer, Auktoriserade guideutbildningar, Stockholmskortet mm. Under mina år på Stockholm Visitors Board förverkligade jag företagets vision som Europas ledande Turistbyråverksamhet och byggde Europas modernaste turistbyrå i Kungsträdgården i Stockholm.

Idag är jag VD för PostNords Personalstiftelse som äger och driver anläggningar i Sverige och har i uppdrag att skapa en aktiv fritid till PostNords alla anställda inom semester, idrott, kultur och wellness. 

Vad har FEWs ledarprogram betytt för dig?
Mycket och jag tänker på den tiden ofta. Mina förväntningar var nog störst på mig själv att jag skulle unna mig egen tid, bygga nätverk, våga gena och finna stimulans. FEW 9-programmet och alla handlingskraftiga kvinnorna som deltog har inspirerat mig längs vägen och gör det fortfarande.

Min ”egen Arena” har fått ett större utrymme och att jag satte en tydlig plan för min fortsatta karriär. Vi fick många utmanande övningar och tankar längs vägen och flera av dessa redskap har jag använt på min egen personal. Jag känner att allt som jag fick lära mig fortsätter att skapa värden både för mig på jobbet och på min fritid.

Lite kuriosa:
Genom FEW9-utbildningen sådde jag ett frö och lanserade projektet ”Klimatsmart” – ett hållbarhetsarbete som handlar om att genom arrangerade aktiviteter och fritidserbjudanden samt Klimatsmarta tips till PostNords anställda, öka kunskapen om hur de personliga valen kan minska negativ miljöpåverkan på fritiden och också stödja bilden av PostNord som ett hållbart företag.

Vad utmärker dig som ledare?
Med sitt nyskapande och briljanta ledarskap och ett affärstänkande med stort hjärta har Eva utvecklat verksamheter till en helt ny och unik nivå”.
Sammanställt och analyserat av Your Professional Reputation YPR AB.

Efter drygt 30 år i arbetsledande ställning och har jag format ett ledarskap där ”Passionerat Engagemang” har varit min ledstjärna i att få saker att hända och nå högt uppsatta mål.

Jag bestämde mig tidigt för att jag som ledare ska vara passionerad och engagerad i mitt arbete, i mina medarbetare, mina uppdragsgivare och mina kunder. Jag har medvetet sökt roller och uppdrag som gett mig möjlighet att utöva det ledarskapet. Varje dag jag går till jobbet, tänker jag uttryckligen på att sprida glädje, vara positiv, lyssna och finnas tillhands. Det betyder till exempel att jag med ett leende på mina läppar avbryter det jag själv gör om någon av mina medarbetare önskar få hjälp med något, om en konflikt behöver förhindras eller om någon har behov av mer empatiskt stöd. Jag är noga med att vara nyfiken och att lyssna till andras lösningar och idéer på ett engagerat sätt. Mitt mål är att genom mitt passionerade engagemang bygga ett bra team och bidra till att mina medarbetare utvecklas och deras självförtroende stärks. Att möta utmaningar och rädslor med ett stort engagemang och en stor passion ger mina medarbetare en trygg miljö att arbeta i och stimulerar dem till att själva vara passionerade och engagerade. 

Hur skapar du värde i din organisation?
Det är viktigt för mig att medarbetare ska arbeta i en miljö som ger förutsättningar för ett stort engagemang. För att medarbetarna ska få en positiv känsla för sitt arbete, visa resultat och trivas, är arbetsmotivationen, arbetsglädjen och sammanhållningen viktiga faktorer. 

Alla kan, alla ska få möjlighet och alla ska trivas och må bra i det de gör. Jag vill betona att allas individuella förmågor är viktiga och kommer att spela en roll för helheten hos ett företag. 

Det viktigaste är vad vi gör tillsammans för att nå uppsatta mål. Jag har alltid stimulerats av att se mina medarbetare växa i sina roller och jag har varit med att stötta dem i denna utveckling. 

Vilket tips vill du ge till unga kvinnor som är i början av sin karriär?
Jag tycker att när man är ung ska man tillåtas att testa sina idéer och lösningar och att alla måste tillåtas att misslyckas. Det handlar om att dela med sig längs vägen – sharing is caring. 

Så…….Tro på dig själv, dina idéer och ditt resultat. Det är aldrig fel att prova något som man tror på även om det inte blir lyckosamt direkt. Dela din glädje, nyfikenhet och styrka genom att uppmuntra dina kollegor, dina framtida medarbetare till att våga påverka arbetet och på så sätt skapa egna idéer för ett gott resultat och en god målbild. 

  1. Tro på det du vill och kan. Ge aldrig upp 
  2. Dra lärdom av andra och av situationer som inträffar 
  3. Ställ om snabbt och var kreativ när det krävs
  4. Tänk på din hälsa, trivsel och skapa gemenskap med dina kollegor   

Har du någon förebild? Vem och varför?
Jag har haft flera förebilder genom åren. Några personer som är viktiga för mig idag är min nuvarande ordförande Martina Smedman, Personaldirektör PostNord Sverige och min tidigare ordförande Angelica Björkbom. Båda är starka kvinnor med lång och bred erfarenhet, som båda utmanar och stöttar mig och det är avgörande för mig i mitt uppdrag. Jag vill även nämna min mentor som fanns där vid min sida under hela FEW utbildningen, Christel Wiman.

Har du något levnadsmotto?
Det bästa jag vet är när det omöjliga blir möjligt och jag använder min kreativitet, energi och driv att lyckas. Mina idéer blir verklighet genom ett tydligt och tryggt ledarskap.

Hur arbetar du med din egen hållbarhet?
Jag försöker att finna ledig tid utanför mitt arbete som ger mig energi och fyller på med livsglädje. Det gör jag bäst genom att vara tillsammans med min familj och vänner. Vi är en mycket aktiv familj som ägnar oss åt flera aktiva sporter. Det blir lite av varje men allra helst åker vi slalom, cyklar mountainbike, åker långfärdsskridskor, vandrar och spelar golf eller går på olika kulturevenemang.

Jag är tidigare elitgymnast (IDLA Flicka) så att träna regelbundet är viktigt för mig för att må bra. Vi har även stor reslust, vilket vi utnyttjar så långt vår ekonomi och lediga tid tillåter.