Annette Borén, CFO och Styrelsemedlem i Stelrad PLC, är en skåning som sedan 11 år tillbaka har gjort Manchester till sitt hem. Med en passion för att göra skillnad och utmana status quo, fördelar hon sin tid mellan England, Sverige och Spanien. Hennes karriärresa sträcker sig från Atlas Copco till ledande roller på Hilti och Doro, och hon har även engagerat sig som Chapter Chairwoman på Svenska Handelskammaren UK och Chairwoman för BRE’s Net Zero/Sustainability Group. Driven av LEAN-filosofin, skapar Annette värde genom att förena människor och inspirera till gemensamma mål.
FEW Alumni är ett nätverk som består av 200 medlemmar, varav 125 är kvinnor som sedan uppstarten 2006 fram till nu, deltagit i något av våra 11 ledarprogram ”FEW – For Executive Women”. Övriga 75 är mentorer som följt oss på resan, såväl kvinnor som män.
Vem är du?
Etablerad skåning i Manchester sedan 11 år tillbaka. Älskar England, Sverige och Spanien, fördelar min tid mellan dessa 3 länder. Drivs av att få göra skillnad tillsammans och utmana status quo. Får energi av att röra mig i olika sammanhang, kulturer och länder.
Berätta kort om din professionella resa!
Startade min karriär på Atlas Copco, därefter fortsatte jag min karriär inom Bank- och försäkring på Skandia och Länsförsäkringar. Sedan CFO & Vice VD på Doro och Styrelseuppdrag på Sparbanken Öresund.
2013 flyttade jag till Manchester och började på Hilti som CFO & Head of Sustainability för Norra Europa. Idag är jag CFO och Styrelsemedlem i Stelrad PLC, noterat på London Börsen.
Jag är Chapter Chairwoman pa Svenska Handelskammaren UK sedan 2015 och Chairwoman for BRE’s (British Research Establishment) Net Zero/Sustainability Group sedan 2023.
Vad har FEWs ledarprogram betytt för dig?
FEW-programmet hjälpte mig i min egen utvecklingsresa och jag fick ett nätverk och en supportgrupp som jag har haft mycket glädje av. Jag har lärt mig vikten av att skapa mitt eget varumärke och profilera mig, detta har lett till 4 viktiga uppdrag.
Vad utmärker dig som ledare?
Jag är empatisk, innovativ och krävande, samtidigt som jag skapar transparens och förståelse för målet och visionen för teamet och företaget.
Hur skapar du värde i din organisation?
Rätt person på rätt plats. Klara businessmål och klara personliga mål för alla i min organisation. Jag hittar lösningar och jag inspirerar människor att jobba tillsammans mot samma mål. Och med hjälp av LEAN.
Vilket tips vill du ge till unga kvinnor som är i början av sin karriär?
Köp in hjälp och skaffa mycket markservice (dog walker, städhjälp, tvätthjälp, nanny).
Ska du göra karriär är det svårt med work/life balance. Det snackas för mycket om att detta finns/ska hittas, men i praktiken ar det svårt. Man får acceptera lite kaos.
Har du någon förebild? Vem och varför?
Jag har haft många bra chefer, alla manliga. Jag har haft en jättebra mentor i Sam Aston från Few-programmet. Alla dom är mina förebilder. Jag har haft några dåliga chefer också, dom är inte mina förebilder, men jag har lärt mig av det också.
Jag är övertygad om att LEAN fungerar överallt. För 11 år sedan läste jag ”the Goal” av Eliyahu Goldratt och implementerade LEAN i ett Shared Service Centre med enorm framgång. Eliya Goldratt inspirerade mig med ”begränsningsteorin” och att våga – detta förändrade min karriär.
Har du något levnadsmotto?
Om du ska förändra något och du kan göra det, gör det nu. Om det kan vänta tills imorgon, är det förmodligen inte värt att göra det och inte värt att lägga någon energi på. Allt för mig är här och nu.
Hur arbetar du med din egen hållbarhet?
Återhämtning är viktigt för mig och det gör jag genom att rida och spendera tid med familjen. Jag rör mig mellan England, Spanien och Sverige, tre helt olika sammanhang och kulturer, det ger mig kraft och inspiration.