“Alltför många konstellationer i näringslivet och den offentliga sektorn är för ensidigt sammansatta”

Publicerad: 25 jan, 2021

Möt Arja Taaveniku, erfaren ledare och mentor i Trusts ledarprogram för kvinnor: Few.

Berätta, vem är du?
Jag är en ledare med många års erfarenhet av att leda affärsutveckling, människor och förändring i både privata och i börsnoterade bolag. Jag bor i London, är gift och har två barn och en styvson.

Vad gör du? Jag jobbade tills nyligen för Kingfisher Plc där jag som medlem av koncernledningen konsoliderade gruppens inköp och produktutveckling. Före det var jag koncernchef för Ikano Gruppen och spenderade många år inom IKEA, bland annat som global affärsområdeschef för IKEAs kök och barnsortiment.

Vad är din unikitet som ledare? Jag är bra på att lyssna och att ta fram det bästa ur människor genom att bygga på deras styrkor. Jag gillar oxå att skapa en miljö där teamen känner sig trygga att göra både stora förändringar som gör skillnad och lära sig av sina misstag, samtidigt som man levererar resultat. Jag är orädd, uthållig,  positiv och väldigt nyfiken.

Vad är ditt ’why’? Jag älskar affärsutveckling! Att ta något som inte är så bra, och att leverera något som är nytt och marknadsledande, och att på den resan få massor av människor att växa och göra saker de inte själva visste de hade förmågan att göra, det är det roligaste jag vet!

Varför har du valt att vara mentor i Few? Jag har bestämt mig för att stärka så många kvinnor som möjligt. Det finns alltför många konstellationer i både näringslivet och i den offentliga sektorn som är för ensidigt sammansatta, och detta drabbar alla som ser ut och tänker olika, både män och kvinnor. Jag är övertygad om att mer mångfald leder till att team blir bättre på perspektiv-tänkande vilket jag anser vara en kritisk förmåga för t.ex en väl fungerande ledningsgrupp.

Vad utmärker dig som mentor? Ojdå, här fick jag fråga Linda som är min adept, som säger följande: “För mig är två nyckelord för Arjas mentorskap: utmana och stärka. Arja vågar ställa de svåra frågorna, samtidigt som jag alltid lämnar våra möten med nya perspektiv och känner mig stärkt. Hon är en god lyssnare och har redan från första stund lyckats möta mig där jag är, oavsett vilka frågeställningar jag kommer in med. Arjas gedigna erfarenhet och seniora ledarskap tillsammans med en stor dos generositet, gör också att jag som adept får ta del av hennes många insikter och lärdomar – jag skulle likna vår mentor-adept relation vid ett drivhus för mitt ledarskap!”

Vad är dina reflektioner kring Few och ledarprogram för kvinnor? Jätteviktigt att det finns, och både deltagare och mentorer kommer att ha väldigt mycket nytta av allt nytt lärande men framförallt av att träffa så många nya, kompetenta och trevliga vänner att lägga till i nätverket.