Hanna Carleke: Ett inspirerande och personligt samtal om ledarskap och karriär

Publicerad: 18 nov, 2020

Hanna Carleke växte upp i en liten by i Blekinge. Med två syskon, en företagare till pappa och lärare till mamma har hon präglats mycket av sin uppväxt och fick tidigt lära sig att värdet av att alltid göra sitt bästa och samtidigt vara ödmjuk och mån om andra. Efter studier på Handelshögskolan i Göteborg spenderade hon flera år i H&M-koncernen och flyttade sedan vidare till IKEA där hon idag arbetar som Business Leader. Hon är en jordnära och resultatdriven ledare med god förmåga att möta olika typer av människor och bygga starka relationer.

I veckans Sharing is Caring delar hon med sig av sina framgångstips såväl som insikter från svåra perioder i livet som utvecklat henne, bland annat hur hennes mammas bortgång blev en viktig bekräftelse på vikten av att känna tillhörighet och trygghet i sin organisation. Ett inspirerande och personligt samtal, låt dig inspireras!

Vad är värdeskapande ledarskap för dig?
Mina tankar runt ett värdeskapande och autentiskt ledarskap kan summeras i tre ord; engagemang, tilltro och mod.

En av mina medarbetare sa en gång att en ledare bör ha ”an eye on the horizone and an ear to the ground”. Det vill säga ha förmågan att kunna förmedla en vision om framtiden samt vägen dit och samtidigt finnas närvarande för att kunna lyssna och känna in var medarbetare och organisationen befinner sig. Att med empati, glädje och humor inspirera och förmedla energi skapar engagemang.

 Mitt andra ledarskapsfundament är tilltro. Tilltro är grunden för att du ska kunna samarbeta, delegera och förflytta frågor tillsammans med andra. Tron på andra människors förmågor, goda intentioner och vilja att leverera. Tilltro till att andra vill utvecklas och växa.

Och så mod. Mod är grunden till mycket av det jag redan sagt. Mod att vara sig själv, att vara sårbar. Mod att vara annorlunda. Mod att våga tro på människor, idéer och affärspotentialer. Mod att ta risker och göra misstag. Mod att stå fast vid det man tror på bidrar till att skapa kontinuitet och stabilitet i en grupp eller organisation vilket i sin tur ger en känsla av trygghet.

Vad utmärker mig som ledare?
Jag upplevs nog som jordnära och genuin. Jag känner mycket engagemang och passion för affären och för människor runt mig. Det är viktigt för mig att skapa en atmosfär och ett klimat där jag och andra kan vara sig själva och känna sig trygga i gruppen. I min kommunikation är jag öppen och direkt och använder humor för att bjuda på mig själv och skapa en bra stämning. Och så är jag väldigt resultatdriven och tycker om när saker och ting går snabbt. För snabbt tycker säkert en del.

Vad tänker du på när jag säger sharing is caring?
För mig handlar det om generositet och att vilja dela med sig av sina erfarenheter för att hjälpa andra att utvecklas och växa. En känsla av gemenskap och att bidra till att bygga upp en slags kollektiv styrka.

Vad skulle du ge ditt 20/30-åriga jag för tips?
Våga vara dig själv, lita på din förmåga och var generös mot andra. Fokusera inte så mycket på att du själv ska lyckas utan lyft fram människor runtom dig.

Var hittar du din inspiration?
Vår vision, att skapa en bättre vardag för de många människorna, är min främsta källa för inspiration. Att arbeta för ett företag med en stark vision och en stark värdegrund och kultur är viktigt för mig. Känslan av att kunna påverka och göra skillnad för människor och för miljön är starka drivkrafter.

Jag finner även mycket inspiration i att jobba tillsammans med andra, med mitt team och mina kollegor och i att förflytta affären framåt.

 Samt i människor och ledare som vågar vara sig själva; som leder med hjärna och hjärta. Som har förmågan att kombinera ett empatiskt ledarskap med starkt affärsledarskap. Det finns många exempel på sådana ledare, både på IKEA men även utanför.

Vilka utmaningar har du stött på i livet som har påverkat dig som ledare?
Min största personliga förändring skedde nog när jag fick barn. Jag fick ett annat perspektiv och som ledare kunde jag märka att jag hade ett annat lugn och gick inte igång på frågor eller beteenden på samma sätt som tidigare.

En annan händelse som påverkat mitt ledarskap var när jag miste min mamma. När min mamma blev svårt sjuk fick min arbetsplats och roll på IKEA en ny betydelse. Det blev en plats där livet rullade på och där allt var som vanligt, i en tid där mitt privatliv spenderades på sjukhus och långa bilfärder till och från sjukhuset. Att ha en plats att återvända till, där jag var trygg och kände mig hemma, där jag hade en tydlig roll och sammanhang, där jag kände tillhörighet, blev ett andningshål för mig. Jag insåg då vikten av att känna tillhörighet och trygghet och den effekt det kan ha på individer och en organisation. För mig bidrog det starkt till att jag utvecklade en stark lojalitet till företaget, en vilja att lean in, ett engagemang att förflytta affären och en omsorg om människorna runt mig, mina kollegor.

Och så min senaste roll, som Business Leader, där utmaningen för mig är att leda frågor där jag själv inte sitter på svaret utan förlitar mig helt på mina kollegors förmågor. Denna roll har verkligen förflyttat mitt sätt att leda och hjälpt mig att delegera och leda genom andra istället för att göra själv.

Vad är det bästa rådet jag fått under min karriär? 
Att våga ta risker. Don’t ask for permission. Better ask for forgiveness. Bättre att försöka, och om det inte går vägen, lär av dina misstag.