Vinterns bästa läsning

Senaste deckaren i all ära, men vad är väl härligare än böcker som underhåller samtidigt som de utvecklar? Vi har återigen listat 10 böcker om ledarskap som är särskilt inspirerande och insiktsfulla. Samtliga kan bidra till att du kommer tillbaka efter julledigheten som en bättre ledare. Vi på Trust önskar dig trevlig läsning och en riktigt härlig vinter!

 

Effektfull: Detaljerade studier av ledarskap, så ökar du effekten av din tid
Simon Elvnäs, 2017

Simon Elvnäs har i en världsunik forskningsstudie filmat hundratals ledare och kartlagt deras beteenden. Slutsatsen är att chefer inte gör vad de ska göra, vad de vill göra, eller ens vad de tror att de gör. Den här boken presenterar en ny modell för ett effektfullt ledarskap baserad på verksamhetens, medarbetarnas och ledarens faktiska behov. Ett medvetet ledarskap där ledaren i stället för att göra mer av allt, gör mindre men rätt.

Skärmavbild+2018-12-12+kl.+12.10.11.png

När: Vetenskapens hemligheter om perfekt tajming
Daniel H. Pink, 2018

När ska du egentligen ta dagens viktigaste beslut och varför ska du undvika att åka till akuten på eftermiddagen? Bästsäljarförfattaren bakom Drivkraft förklarar vetenskapens hemligheter om perfekt tajming med konkreta exempel och praktiska råd.

Skärmavbild+2018-12-12+kl.+12.28.52.png

Reflexivt ledarskap
Mats Alvesson, 2016

Årets HR Bok är en bra fördjupningsbok i ämnet ledarskap i allmänhet och reflexivt ledarskap i synnerhet. Stommen i boken är att ledare kan använda sig av fem stilar för att utöva sitt ledarskap. Boken uppmanar till reflektion och är bra för den som arbetat med ledarutveckling men som vill ha påfyllning.

Skärmavbild+2018-12-12+kl.+12.29.52.png

The Culture Code
Daniel Coyle, 2018

I hyllade The Culture Code undersöker Coyle frågor som alla chefer tänker på ibland – vad är det egentligen som utmärker riktigt framgångsrika grupper? Och kan jag göra något för att mitt team ska bli mer på det sättet?

Skärmavbild+2018-12-12+kl.+12.30.59.png

How Women Rise
Sally Helgesen, 2018

En bok som tar upp 12 vanor som hindrar kvinnor att nå framgång. Intressant nog visar den även på samma vanors styrka. Den innehåller verkliga case och konkreta råd för att förändra beteenden.

Skärmavbild+2018-12-12+kl.+12.32.08.png

Thinking in Bets: Making Smarter Decisions When You Don't Have All the Facts
Annie Duke, 2018

Det bästa beslutet ger inte alltid det bästa resultatet. Det finns ett element av tur som vi inte kan kontrollera, och det finns alltid information som vi inte har. Annie Duke, den professionella pokerspelaren som blev affärskonsult, delar i denna bok med sig av verktyg som vi alla kan använda för att fatta smartare beslut i lägen där vi inte har alla fakta.

Skärmavbild+2018-12-12+kl.+12.33.37.png

Questions are the answer
Hal gregersen, 2018

Vad skulle hända om du kunde få ett bättre svar på ditt mest bekymmerande problem - på din arbetsplats, eller i ditt privatliv - bara genom att ändra frågan? Kreativa problemlösare säger ofta att nyckeln till deras framgång är att ställa en annan fråga. I denna bok presenterar Gregersen sina insikter om förutsättningarna som ger upphov till katalyserande frågor - och otroliga genombrott - och hur vem som helst kan skapa dem.

Skärmavbild+2018-12-12+kl.+12.36.30.png

It’s Not the How or the What but the Who
Claudio Fernández-Aráoz, 2014

Varför omge sig själv med de bästa? Eftersom det spelar roll - i alla aspekter av livet. Utifrån sin långa erfarenhet av executive search och modern forskning i psykologi ger Fernández-Aráoz praktiska råd om hur vi kan förbättra våra val av anställda, mentorer, affärspartners och vänner. Nå framgång genom att bemästra ‘the art of who’.

Skärmavbild+2018-12-12+kl.+12.37.27.png

Rebel Talent: Why It Pays to Break the Rules at Work and in Life
Francesca Gino, 2018

Francesca Gino är beteendevetenskaplig professor och har spenderat mer än ett decennium med att studera rebeller på organisationer runt om i världen. Från butiker i Italiens modehuvudstad, till världens bästa restaurang, till en blomstrande snabbmatskedja, till en prisbelönt webbutvecklingsstudio. I sitt arbete har hon identifierat ledare och anställda som exemplifierar "rebell-talang", vars exempel vi alla kan inspireras av. Om du vill motivera andra till handling, bygga en verksamhet eller bygga mer meningsfulla relationer, kommer denna bok att visa dig hur du lyckas - genom att bryta alla regler.

Professionell feedback: Medvetna mötens magi
Stefan Gunnarsson, 2013

I denna bok får du nya infallsvinklar och konkreta tips på hur du kan bli bättre på att både ge, be om och ta emot feedback. Den vänder sig till ledare/medarbetare och belyser hur man genom kommunikationsträning och feedback på samspelet mellan människor skapar en friskare arbetsplats med bättre stämning och samarbete - och i förlängningen också en mer effektiv, lönsam och framgångsrik verksamhet.

Skärmavbild+2018-12-12+kl.+13.00.17.png