Mer balans i 6 steg

De sista veckorna på året är för många präglade av en oändlig ‘att göra lista’ som aldrig tycks ta slut. Vid sådana tillfällen är det lätt att hamna i fällan att sätta på autopilot - istället för att stanna upp och fundera över vilka vägar vi faktiskt tar. Den berömda balansen - med sann mening och syfte - kommer från att leva ett liv som är självstyrt och i synk med ens personliga värderingar. Något som kräver insikt i vad som är viktigt på riktigt. Det pratas mycket om ’work life balance’, men vad betyder det för dig? Bortse från stereotypen och utgå från dig själv. Här 6 goda råd om hur du kan åstadkomma större balans!

1. Ta livskvaliteten i dina egna händer.
Du som leder dig själv vet att det inte är upp till omvärlden att göra ditt liv bättre. Din arbetsgivare, oavsett hur bra de är, kommer inte göra det heller. Din lycka ligger i dina händer. Bara du vet hur man gör din arbetsdag effektiv. Och vad som är prioriterat. Respektera dig själv, sätt gränser och reflektera över de val du gör varje dag.

2. Var realistisk. Att göra en reflektion och uppmärksamma att du har en utmaning med balans kan vara ett stort steg framåt. Nästa steg kanske är att ge en realistisk bedömning av hur mycket du kan klämma in på en dag. Var okej med det faktum att du är en människa och inte en perfekt robot med 100% produktivitet. Om du en dag är 80% produktiv, kanske du nästa dag är 10% - men det är helt okej. Påminn dig om det varje gång du tror att du inte räcker till.

3. Börja med små saker. Vi har alla stora mål i livet, men ett balanserat liv börjar med små vinster. Att hitta balansen i ditt liv handlar troligtvis inte om att du ska göra några dramatiska förändringar. Om du befinner dig i ett kaos, börja med att organisera ditt hem och din arbetsplats lite bättre. Känner du att du inte spenderar tillräckligt mycket tid med dina föräldrar, börja ringa dem varannan dag i en kvart. Du kan bara göra det du kan så sätt inte onödig press på dig själv.

4. Identifiera dina värderingar. Dina värderingar och passioner ligger till grund för vem du är. Ta dig tiden att fundera över vilka saker som är viktiga för dig och när du känner dig ’fully alive’. Kanske har det förändrats sedan du reflekterade över det sist. Finns det någon röd tråd eller vanliga teman? Vad vill du vara känd för? Vad är du verkligt passionerad för? Många har hört talas om det japanska begreppet ikigai - en anledning att gå upp ur sängen varje morgon. Vad är din?

5. Sätt hållbara personliga mål. Som ledare har du förmodligen en mycket tydlig bild av vad du vill uppnå i ditt yrkesliv och vad som krävs för att verksamhetens mål ska uppnås. Men är dessa mål motiverande för dig? Har du även en tydlig bild av dina bredare livsmål? Ägna tid åt att utveckla en hållbar uppsättning mål som täcker alla aspekter av ditt liv och såväl din personliga som professionella utveckling. Välj mål som verkligen talar till dig och som du vill uppnå oavsett belöning eller specifikt resultat.

6. Övervaka din tid och energi. Att ha balans i livet kräver självdisciplin och självkännedom. Försök att regelbundet stanna upp och granska din inre kompass. Åt vilket håll pekar den (vad är viktigt på riktigt just nu)? Stämmer den bilden överens med hur du faktiskt fördelar din tid, energi och uppmärksamhet? Erkänn för dig själv när det inte är så, bli medveten om dina oavsiktliga val och ta itu med eventuella ändringar som behöver göras för att styra rätt ditt fokus igen.

Att hitta balans kräver engagemang. Och sökandet efter balans är ett konstant arbete eftersom du förändras, ditt liv förändras, arbetsförhållanden förändras och människor förändras.

En underbar julledighet önskar vi på Trust.

Dela gärna med dig av dina bästa tips för mer balans i kommentarsfältet nedan.