Boosta jobbsökandet och landa uppdraget

En vanlig utmaning när man är på jakt efter ett nytt uppdrag är att hålla uppe motivationen över tid. Ett av de bästa sätten att återfå kraften till jobbsökandet kan vara att stanna upp och analysera vilka aktiviteter som ger resultat och inte. Hur positionerar du dig inför ett nytt uppdrag? Lägger du tid och energi på rätt saker? Här kommer 3 tips till dig som behöver en nystart eller en boost i jobbsökandet!

1. Finslipa ditt personliga varumärke. Alla har vi ett personligt varumärke och det kan ha stor påverkan på vårt jobbsökande. Varför inte använda denna tid till att granska bilden som du presenterar utåt? Ta reda på hur ditt personliga varumärke framställs i den digitala världen - är epostadressen du använder professionell? Följer och integrerar du med innehåll om relevanta ämnen i sociala medier? Presentera ditt personliga varumärke på rätt sätt i den digitala världen, så kommer din kompetens och erfarenhet att bli synlig för rätt personer, inte minst rekryterare.

För att kartlägga och utveckla det personliga varumärket kan det vara en idé att ta reda på sitt professionella rykte. Med det som grund kan du reflektera över din personliga mission, ditt varför och vilken ledare du vill vara. Och kontrollera att de två beskrivningarna stämmer överens.

2. Optimera din LinkedIn-profil. Eftersom utrymmet att lista erfarenheter och färdigheter är begränsat på ett CV, är en LinkedIn-profil ett ovärderligt verktyg för att ge mer information och gå på djupet. Din LinkedIn-profil ska inte vara en direkt kopia av ditt CV – på LinkedIn har du möjlighet att dela med dig av detaljer under varje listad erfarenhet och du har dessutom ett skyltfönster där du kan forma ditt personliga varumärke genom en tagline och sammanfattning. Investera lite tid i att optimera din LinkedIn-profil och du får ett kraftfullt verktyg i ditt arbetssökande. Nyckeln för att optimera sin LinkedIn-profil är att veta vad för typ av uppdrag man är ute efter, i vad för typ av verksamhet, och sedan identifiera de färdigheter som efterfrågas för den typen av uppdrag. Mot den bakgrunden kan du optimera din profil och se till att du ”checkar av” rätt kompetens för den typen av uppdrag i din tagline, sammanfattning och andra delar av din profil. Först då kommer du bli synlig när rekryterare söker efter kandidater till ett aktuellt uppdrag.

LinkedIn må vara plattformen att prioritera, men försumma inte de andra sociala medierna och se till att du är konsekvent med meddelandet du sänder ut i alla kanaler. Rekryterare granskar din närvaro på alla sociala plattformar, inte bara LinkedIn.

“LinkedIn må vara plattformen att prioritera, men försumma inte de andra sociala medierna”


3 Gör en plan.
För att hålla fokus är det viktigt att sätta både långsiktiga och kortsiktiga mål för arbetssökandet. Istället för att känna dig stressad för att du inte har säkrat din nästa roll än kan du checka av mindre uppgifter som att ta ett möte med en bra kontakt, registrera dig i kompetensbanken hos ett executive search företag (Trusts når du här), uppdatera din Linkedinprofil eller connecta med ett antal branschkollegor på LinkedIn. Sätt upp delmål för jobbsökandet som du vet kommer hjälpa dig att styra i rätt riktning.  

En bra karriärplan innebär även att du har identifierat ditt nästa steg i fråga om position (omfattning, nivå), bransch eller typ av organisation och plats. Skapa en lista över de 10 bästa företagen du vill arbeta för och börja följa dem i sociala medier. Ta del av informationen de sprider och använd denna i dina sociala interaktioner. Oavsett hur dina nätverksinsatser ser ut, prioritera dem utefter relevans och fokusera på de branscher och organisationer du vill arbeta i.

Trust+jobbsökande+arbetsintervju.jpg

Läs mer om hur Trust kan hjälpa dig i karriären, klicka här.