Att vända utmaningar till möjligheter under en jobbintervju

Var alltid autentisk i ditt jobbsökande. Ditt cv och din linkedinprofil ska ge en bild av vem du verkligen är. Det känns självklart, men kanske inte är lika enkelt om din bakgrund innehåller tidsgap mellan jobb, smalare ansvarsområden eller många sidosteg. Karriärens U-svängar och motgångar är något många kämpar med att förklara i rekryteringsprocesser. Här är 3 bra sätt att vända denna typ av hinder till möjligheter!

Känn till dina röda flaggor

Du tog chansen att gå med i ett startup-bolag som inte blev någonting. Du bytte bransch men insåg att den inte var rätt för dig. Du gick från stor och hierarkisk organisation till en liten och entreprenörsrik (eller vice versa), men fick kämpa med kulturskiftet. Dölj inte dessa professionella snedsteg från ditt cv och undvik dem inte heller i en intervju. Känn till dina röda flaggor. Förutse frågorna som rekryteraren kommer att ställa och var förberedd med genomtänkta svar som betonar det du lärde dig: tex i vilka miljöer du trivs bäst och hur du skapar störst värde.

Små vita lögner

Fall inte för frestelsen att ljuga, överdriva eller förvrida sanningen för att gömma en punkt på ditt cv. Om du så lite som justerar anställningsdatumen för att täcka ett gap så blir allt på ditt cv, och det du säger i en intervju, plötsligt misstänkt. Se till att din professionella bakgrund matchar i alla versioner, både i cv:t och i din LinkedIn-profil. Rekryterare vill se samma jobbtitlar, tidsramar och grundläggande information. Eventuella skillnader signalerar att det kan finnas ett problem, antingen med cv:t eller med det sätt som personen försöker presentera sig själv på nätet.

Övervinn jobb-hoppandet

Idag spenderar människor mindre tid på respektive jobb. Millennials byter i genomsnitt jobb efter två eller tre år. Men har du haft väldigt många uppdrag, och aldrig spenderat mer än ett år på varje position, så kommer det troligtvis ändå att ses som en varningsflagga under en anställningsintervju. Var beredd på att besvara frågor kring detta sanningsenligt. Om du utforskade och hittade din väg professionellt så säg precis det, och återigen; betona vad du lärt dig av dessa erfarenheter. Låt inte någon annans uppfattning bli din verklighet.

Hur din karriär sett ut kommer fram genom intervjuer, bakgrundskontroller och referenser. Helst vill du kanske visa en karriär som ser ut som en trappa - men ser din verklighet annorlunda ut så gäller det att äga den ändå.

 
jobbintervju utmaningar möjligheter ledarskap.jpg