Intervju till ett chefsjobb: Vi listar 7 utmanande frågor du bör reflektera kring!

Det är många delar som ska stämma överens med uppdragets kravprofil när du söker ett chefsjobb. Kunskap och erfarenhet - men även personlighet, drivkrafter, ledarskap och värderingar är viktiga aspekter. Under intervjun kan du räkna med att det dyker upp frågor som kräver reflektion. Vi har listat 7 utmanande frågor som du kan få på anställningsintervjun till en chefsposition – bra att förbereda sig på och intressanta att reflektera kring.

 1. Vad är avgörande för dig för att ta steget in i ett nästa uppdrag?
  Vad har du inte idag, som du behöver för att det ska kännas motiverande och stimulerande?

 2. När du ser på dina senaste tre uppdrag och arbetsgivare - vad har varit avgörande för dessa val, eller har det varit slumpen som avgjorde?
  Vad kan vi se för röd tråd? Vad är viktigt?

 3. Vad är dina styrkor, som också kan bli dina fallgropar när du överanvänder dem?

 4. Vad är den vanligaste missuppfattningen om dig?
  Har du självinsikt nog att förstå det? Göra du något för att bemöta de effekter det kan få?

 5. Berätta om någon form av förändringsresa du antingen drivit, genomfört eller genomgått på arbetsplatsen?
  Vad blev resultatet, varför blev det så, vilken roll/ansvar hade du och vilka lärdomar tar du med dig därifrån?

 6. Vilken kollega kompletterar dig bäst?
  Hur är du och vad behöver du stöttning i?

 7. Vilken av dina tidigare arbetsplatser trivdes du bäst på och varför?


Mentorsintervju Marianne Johansson-Hellström

Möt Marianne Johansson-Hellström, erfaren ledare och mentor i Trusts ledarprogram för kvinnor: Few

Berätta, vem är du?
Marianne Johansson-Hellström heter jag och bor i Växjö. Arbetar på Linnéunniversitetet sedan snart fyra år som HR-chef. Jag har arbetat med Human Resources sedan 1985 då jag tog min examen 24 år gammal vid dåvarande Växjö Högskola.

 Vad är din unikitet som ledare?
Jag tycker om att leda människor, och utveckla verksamheter. Att arbeta med HR ger båda möjligheterna och de senaste 24 åren har jag haft glädjen av att få vara chef och ledare för olika avdelningar i olika organisationer. Det unika med mig, är att jag tycker det är så roligt att leda.

 Vad är ditt ’why’?
Mitt why är att få till förändring och utveckling mot uppsatta mål. Jag gillar också att se människor ta för sig, att utvecklas, bli flygfärdiga och ibland flyga vidare.

 Varför har du valt att vara mentor i Few?
När jag fick frågan, och matchningen stämde, så såg jag det som en utveckling för mig själv likväl som att kunna bidra med något av min erfarenhet av långt ledarskap.

 Vad utmärker dig som mentor?
Jag lyssnar, ställer frågor, och ställer följdfrågor. Jag berättar om saker jag varit med om, och vad jag sett, och ger ett och annat råd.

 Vad är dina reflektioner kring Few och ledarprogram för kvinnor?
Jag är övertygad om att det behövs ledarskapsprogram för kvinnor. Det blir lugnare, och mer ingående än om könsspelet måste vara igång i program där både kvinnor och män är med.

 

Marianne.jpg

3 snabba frågor till Lina K Wiles kring ledarskap och hållbarhet

Trust har nyligen haft förmånen att rekrytera Nordisk Hållbarhetschef till Berendsen Textil, Lina K Wiles.

Hur bidrar du som hållbarhetschef för att Berendsen Textil levererar tjänster som är hållbara och konkurrenskraftiga?
Hållbarhet är ett stort paraply som omfattar både operativ effektivisering och optimering, hantering av risker och möjligheter, men också en hel del visionära perspektiv. Jag tror att jag bidrar bäst genom att sätta fokus på de långa perspektiven och de breda sammanhangen och ’ta hem’ dem till hur vi arbetar i Berendsen varje dag.

Vad är din främsta prioritering när det kommer till ett hållbart ledarskap?
Att bibehålla utifrån- och in-perspektivet och förmedla den bilden inåt i organisationen. Effekten blir en ökad självinsikt i organisationen – men också en ökad självkänsla och stolthet över alla de värden vi kan, vill och ska bidra till. Och det i sin tur blir det jag speglar utåt, gentemot marknad och omvärld.

Vad vill du lyfta fram efter de 10 månader du varit i rollen?
Det har gått i ett rasande tempo och nu har vi satt en långsiktig hållbarhetsstrategi med ambitiösa mål. Jag hade höga förväntningar på jobbet när jag började, ändå hade jag aldrig föreställt mig att det skulle bli så här roligt. Utmanande och svårt, absolut, men mest av allt fantastiskt kul!

 

Så skriver du ett kraftfullt CV

Ju längre du kommer i din karriär, desto större blir konkurrensen. Så när du identifierat en intressant karriärmöjlighet, hur säkerställer du då att ditt CV sticker ut från mängden och resulterar i en intervju?

Beroende på hur många år du har haft ett aktivt yrkesliv och hur många olika uppdrag du haft, kan det vara fördelaktigt att anpassa strukturen på ditt CV och ordningen på de olika delarna. Det finns också “måste-information” och önskvärd information som kan vara bra att ha i åtanke innan du skickar in dina handlingar.

Här är våra tips när det kommer till grundläggande information och struktur!

Information som du bör ha med överst på din första sida är:

• Namn

• Kontaktuppgifter – mailadress och telefonnummer. (Privat)

• Hemadress

Valbart är om du vill ange ålder, kön eller familjestatus. En arbetsgivare har ingen rätt att diskriminera dig i en rekryteringsprocess utifrån dessa kriterier men samtidigt är det förutsättningar som kan vara viktiga för dig att lyfta. Det väljer du själv – det är också en dialog man kan ta i ett senare skede, till exempel under intervjun.

Övrig information som du antingen lägger längst upp eller ner, beroende på relevans:

• Övriga utbildningar, som till exempel ledarskapsutveckling, skyddsombud, etc.

• Övriga meriter, som till exempel styrelseuppdrag, föreningsaktiviteter, etc.

• Körkort & tillgång till bil

• Språkkunskaper

En generell riktlinje är att om det var mer än 15 år sedan som du studerade, bör detta ligga sist i ditt CV. Om det snarare var runt 5 år sedan du studerade, bör den informationen komma först i ditt CV.

 
guide+cv+till+chefsjobb+trust+partner.jpg
 

Hur beskriver man då sitt yrkesliv på bästa sätt?

Detta är bra att ha i åtanke när du ska presentera dina tidigare uppdrag och erfarenheter!

Följande kan ses som ”måste”-information att ha med om varje uppdrag:

• Din titel/befattning

• Företagets namn

• Tidsperiod för uppdraget

Så långt är det hela ganska enkelt. Punkterna härnäst är önskvärd information; fakta med syfte att ge den som läser ditt CV ett grepp om vilket sammanhang du befunnit dig i och vilka förutsättningar du haft.

Kort företagsinformation:

• En ingress om företagets affärsidé

• Omsättning (under din tid)

• Antal anställda (under din tid)

• Övrigt (kan till exempel vara att företaget är en global matrisorganisation med huvudkontor i annat land)

Kort information om ditt uppdrag:

• Vad var ditt uppdrag?
Vad blev du anställd för att genomföra? Ange gärna vem du rapporterat till, vem som rapporterar till dig, förutsättningar, mål/visioner, etc.

• Vad blev resultatet?
Ange gärna mätbara nyckeltal och undvik självskattning baserat på subjunktion.

• Vilka framgångsfaktorer var avgörande för detta resultat?
Vad var avgörande? Vem stöttade dig på vilket sätt? Någonting i omgivningen som påverkade utfallet, som du inte kunde påverka men var tvungen att förhålla dig till?

 
cv guide arbetsintervju trust partner.jpg
 

När du har skrivit ditt CV bör du dela det med några betrodda vänner, familjemedlemmar eller mentorer för att få värdefulla synpunkter och förslag. Att få ett nytt perspektiv hjälper dig att förbättra kvaliteten på ditt CV och öka dina chanser att landa en intervju.

Vi på Trust vill önska dig lycka till med ditt CV. Du glömmer väl inte att ladda upp det i vår kompetensbank när det är färdigt? Genom att registrera dig blir du en del av vårt nätverk och sökbar för våra executive search konsulter när det dyker upp ett passande uppdrag.

Sommarläsning 2019

Sommaren närmar sig med stormsteg och även i år har vi listat boktips inför längre dagar och ledig tid. Som vanligt tipsar vi om 10 böcker med tema ledarskap som är särskilt inspirerande och insiktsfulla. Samtliga kan bidra till att du kommer tillbaka efter sommarledigheten som en bättre ledare. Vi på Trust önskar dig trevlig läsning och en riktigt härlig sommar!

 

9789174247961.jpg

Skärmhjärnan: hur en hjärna i osynk med sin tid kan göra oss stressade, deprimerade och ångestfyllda
Anders Hansen, 2019


Den mänskliga hjärnan är skapad i en helt annan tid, och kanske borde vi visa den lite mer hänsyn. Följ med på en spännande resa och få en helt ny bild av det som händer och sker i ditt huvud!

everything_book_cover3.png

Everything I Have Learned About Values
Richard barrett, 2018

En av världens främsta experter på ämnet går igenom de fundamentala sanningarna om vikten av värderingar - i våra privatliv, verksamheter och sociala liv.

91uSHjnVXvL.jpg

New Power: How Anyone Can Persuade, Mobilize and Succeed in Our Chaotic, Connected Age
Jeremy Heimans, 2019

Kampen mellan gammal och ny makt avgör vem som styr oss, hur vi arbetar, och till och med hur vi tänker och känner. Denna banbrytande bok ger ett nytt sätt att förstå världen - och de verktyg vi alla behöver för att lyckas i den.

81a7+bB8tEL.jpg

Find Your Why: A Practical Guide for Discovering Purpose for You and Your Team
Simon Sinek, 2017

Den här guiden av Simon Sinek börjar med att hjälpa dig i sökandet efter ditt eget, personliga “varför” - och utvecklas sedan för att hjälpa dig och dina kollegor att hitta din organisations.

71LRdEUOmNL.jpg

Mastery
Robert Greene, 2012

Var och en av oss har potentialen att vara en mästare inom oss. Lär dig hemligheterna i din valda bransch, absorbera den dolda kunskapen som människor med många års erfarenhet besitter, överträffa dina konkurrenter och skapa positiva mönster inifrån.

71IkrwgP+HL.jpg

Speak With Impact: How to Command the Room and Influence Others
Allison Shapira, 2018

Att tala inför folk är en färdighet, inte en talang. Med rätt vägledning kan vem som helst bli en kraftfull talare. Speak with Impact är skriven av Allison Shapira, operasångerskan som blev VD, talare och exekutiv kommunikationscoach.

9789127146419.png

Chefen som kom ut ur sitt rum: Så blir du en relationsfrämjande ledare
Nicolas Jacquemot, 2016

Chefen som kom ut ur sitt rum
 handlar om hur man kan skapa goda relationer på arbetsplatsen. Det gäller relationen mellan ledare och medarbetare – men framför allt hur man kan leda för att medarbetare sinsemellan ska fungera ihop.

self-leadership.jpg


Self Leadership: How to Become a More Successful, Efficient and Effective Leader From the Inside Out
Andrew Bryant & Ana Kazan, 2012

För ledare som letar efter varför, vad och hur de ska göra för att bli en bättre ledare menar många att svaret finns mellan omslaget på den här boken. Läs de om du vill bli en mer effektiv ledare. Och kom ihåg: du behöver inte vara en dålig ledare för att bli bättre.

The Moment of Lift: How Empowering Women Changes the World
Melinda Gates, 2019

Melinda Gates har under de senaste tjugo åren sökt lösningar för människor runtom i världen med de mest akuta behoven. Under hennes resa har en insikt blivit allt tydligare: Om du vill lyfta upp ett samhälle måste du sluta hålla nere dess kvinnor.

Hacking Growth: How Today’s Fastest-Growing Companies Drive Breakout Sucess
Sean Ellis, 2017

Tillväxt är idag det första investerare letar efter vid värdering av företag. Här presenteras en metod för tillväxt som involverar tvärfunktionella lag och kontinuerlig testning. Det fokuserar på kunder - hur man får dem, behåller dem, engagerar dem och tjänar pengar på dem - snarare än produkter.